Wiesel geeft Roemeense `Ster' terug

Schrijver en nobelprijswinnaar Elie Wiesel heeft gisteren ,,teleurgesteld en verdrietig'' een hoge Roemeense onderscheiding teruggestuurd naar Boekarest. Wiesel wil de `Ster van Roemenië', die hij in 2002 ontving, niet langer dragen nu ook Corneliu Vadim Tudor, leider van de ultranationalistische Groot-Roemenië Partij (PRM), deze week die eer te beurt viel. Tudor staat volgens Wiesel bekend als ,,antisemiet en holocaust-ontkenner''.

Tudor, ooit hofdichter van dictator Ceausescu, heeft in een brief aan Wiesel zijn verbazing uitgesproken over diens besluit.

De in Roemenië geboren Elie Wiesel werd in 1944 met zijn familie naar Auschwitz en later Buchenwald gestuurd, waar zijn ouders en een zus stierven. De holocaust is een gevoelig thema in Roemenië, waar voor 1940 zo'n 760.000 joden woonden en nu nog maar ongeveer 6.000. Roemenië heeft betrokkenheid bij de deportatie van joden lange tijd ontkend. Vorig jaar concludeerde een internationale commissie, onder Wiesels leiding, dat met steun van de toenmalige regering 300.000 joden en zo'n 11.000 Roma (zigeuners) zijn gedeporteerd.

Tudor, die zich in het verleden racistisch uitliet over joden, Roma en andere minderheden, heeft Roemeense betrokkenheid bij de holocaust ook ontkend. Maar hij distantieerde zich van die uitlatingen voor de verkiezingen van dit jaar.

In zijn brief aan Wiesel stelt Tudor voor om gezamenlijk de bijbel open te slaan om te ontdekken ,,dat God oproept tot tolerantie, harmonie en wijsheid''. Hij vroeg zich ook af waarom Wiesel zijn Nobelprijs niet had teruggestuurd, toen de Palestijnse leider Yasser Arafat die in 1994, zes jaar na hem, ontving.