Vrouw op de vlucht

Mijn partner gaat mij verlaten. Het huis waarin wij wonen, is van hem. Er staat niets op papier. De laatste jaren ben ik ziek en ontvang ik een WAO-uitkering. In 2006 word ik herkeurd. Dan weet ik waar ik financieel sta. Ik bezit 50.000 euro en kan dus geen aanspraak maken op een bijstandsuitkering, mocht mijn uitkering stoppen. De kans dat de arbeidsmarkt op mij wacht, is nihil. Ik brainstorm nu over emigratie naar een goedkoop land met een beter klimaat, waar ik mijn uitkering mee naar toe kan nemen. In Nederland opnieuw beginnen, vervult me met afgrijzen. De komende anderhalf jaar kan ik nog gratis wonen en heb ik de tijd om alles op een rijtje te zetten. Waar ter wereld vind ik een goede, veilige en goedkope plek om te wonen, voor een vrouw alleen? Ik woon op dit moment in het midden van het land. Stilte, rust, ruimte en schone lucht zijn voor mij heel belangrijk, een groot huis niet. Ik heb op dit moment 1.000 euro aan extra medische kosten en een hulp in huis.

(W. ten O.)

Ik ken geen land dat aan uw voorwaarden voldoet. Ik geloof niet dat vluchten zal helpen, maar u heeft nog even tijd om tot bezinning te komen. Bovendien zijn er in Nederland (grens)gebieden waar u goed en goedkoop kunt leven, terwijl u daar wel het idee heeft in het buitenland te wonen. Een goed begin is het eerste halfjaar eens geen televisie te kijken. U mag uw WAO-uitkering meenemen, mits u zich vestigt in een land van de Europese Unie of in een land waar Nederland een speciaal verdrag over sociale zekerheid mee heeft afgesloten, zoals Australië, Canada, Israël, Kaapverdië, Marokko, Nieuw-Zeeland, Suriname, Thailand, Turkije, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zwitserland. Er zijn regels. Zo moet u altijd eerst contact opnemen met de uitvoeringsinstelling UWV, die uw uitkering verzorgt.

    • Adriaan Hiele