Virtuele lucht- en oliefilters

Woningbouwcorporaties bouwen minder en bankieren meer. Er wordt meer gesloopt en verkocht dan bijgebouwd. Naast stenen worden er ook leningen voor het eigen personeel weggezet. Het vermogen neemt gestaag toe, de woningvoorraad daarentegen slinkt. De overheid zette de sociale woningbouwers op eigen benen en sinds die tijd doen de corporaties niet echt wat men in politiek Den Haag wil. Gevraagd om financiële steun, geantwoord met liberalisering van het huurbeleid. De gemeenten moeten meer onder druk, de corporaties ondernemender. Iedereen praat met iedereen. En op de nog niet gerenoveerde schoorsteen van menig krappe woning staat nog steeds de spreuk van oud-staatssecretaris Jan Schaefer. `In gelul kun je niet wonen'.

De pluriformiteit van de pers is gewaarborgd. Staatssecretaris Medy van der Laan heeft nieuwe piketpalen geslagen. Dagbladuitgevers mogen niet groter groeien dan 35 procent van de markt. Althans niet door fusies. Abonnees mogen zich blijven melden, overnamekandidaten niet. Zolang uitgevers Wegener en PCM onder de 35 procent blijven mogen volgens de norm van Van der Laan regionale kranten worden samengevoegd en kunnen titels worden opgeheven. Pluriforme eenwording.

Het Duitse retourblikje is in strijd met de Europese regels voor het vrije goederenverkeer. Samen met de retourfles heeft het inleveren van de blikjes Europese toorn opgewekt. Het Europese Hof vindt dat het inleveren bijdraagt aan de bescherming van het milieu, maar niet aan de welstand van de drankenproducenten. Die moeten in de gehele unie gelijkelijk worden getroffen en behandeld. En het zwerfvuil kan gelijkelijk over de hele interne markt worden verspreid.

Een bezoek aan de garage levert de auto niet altijd een betere gezondheid op. De ANWB testte de uitvoering van de grote beurt. Veel gebreken bleven onder de motorkap, reparaties werden verkeerd uitgevoerd en op de rekening verschenen posten voor niet geleverde diensten en materialen. Van de 109 geteste garages scoorde slechts de helft een voldoende. De portemonnee van de klant lijdt vooral door rekeningen met overbodige v-snaren en ruitenvloeistof, naast virtuele lucht- en oliefilters. Repareren is kreperen.

Beleggen in voetballers. Dat kan vanaf volgend jaar zomer bij PSV. De Eindhovense voetbalclub wil zo 15 tot 20 miljoen euro ophalen voor de aankoop van spelers. Nederlandse topclubs spelen financieel gezien in hun eigen competitie. Ajax op de beurs, Feijenoord bij de oligaties en PSV met een beleggingsfonds. Het Eindhovense spelersfonds zal uit vijf spelers bestaan. Het rendement hangt geheel af van de opbrengst van de spelers. En die weer van de prestaties op het veld. Behaalde resultaten in de vorige wedstrijd geven geen garantie voor de toekomst.

Dit is het laatste deel van deze rubriek en de wekelijkse tekening van JéCé.

    • Cees Verschure