Videoknutselaars

Phil Spector is de eerste die in de jaren zestig met naam en toenaam beroemd werd met het in elkaar sleutelen van muziek. Hij had daar een studio voor nodig en een leger muzikanten. Maar nu, veertig jaar later, zijn een computer, een sampler en nog wat elektronica voldoende om muziek en video's te maken. Dat gebeurt dan ook op grote schaal: er wordt wat muzikaal afgeknutseld op zolderkamers. Maar het opmerkelijke is dat veel van de moderne muziekvideoknutselaars, anders dan Phil Spector, juist niet met naam en toenaam beroemd willen worden, maar schuil gaan achter pseudoniemen. In hun clips laten ze zichzelf nauwelijks of, vaker nog, helemaal niet zien.

Zo is er nu op MTV `Facts of Life' van Lazyboy te zien, een mooie clip vol computeranimaties in een mengelmoes van stijlen. De video zit vol Monthy Pyton-achtige collages, kindertekenfilms, computerspelletjes enzovoorts. Lazyboy komt er alleen in voor als een in een stoel zittend, tv-kijkend silhouet. De filmpjes waar hij naar kijkt en die de eigenlijke clip vormen, beelden de `facts of life' uit, die in het muzikaal gezien middle-of-the-road-nummer worden opgenoemd. Als een spreekstem bijvoorbeeld meldt dat Elvis oorspronkelijk blond was, zien we een Elvis-imitator met een blonde pruik op.

De gekozen `levensfeiten' zijn even vermakelijk als de beelden. Naast statistische gegevens in de categorie `goed om te weten', zoals: `wist u dat 61 procent van alle internet-hits seks-sites zijn' en: `de gemiddelde stijve penis heeft een lengte van 13,2 centimeter en een omtrek van 10,5 centimeter', zijn veel `levensfeiten' van het type onnuttige kennis, zoals: `een giraf kan zijn oren reinigen met zijn tong' en: `het bekendste woord ter wereld is OK, het op een na bekendste Coca Cola.'

Verschillende van de genoemde weetjes zijn waarschijnlijk `broodjes aap', zoals: `de gemiddelde mens slikt jaarlijks acht spinnen in' en: `Charlie Chaplin heeft eens de derde prijs gewonnen in een Charlie Chaplin lookalike-wedstrijd'. Vermoedelijk heeft de maker van `Facts of Life' ze van internet geplukt waar een kolossale berg lariekoek circuleert.

Toch is degene die wil weten wie Lazyboy nu precies is wel weer aangewezen op datzelfde internet. Daar valt te lezen dat Lazyboy het geesteskind is van de Britse producer Johnny Douglas, die platen met George Michael en Kylie Minogue heeft gemaakt, en de Deen Søren Rasted, een van de oprichters van het kinderpopgroep Aqua. Hopelijk is dit waar, maar zeker is het niet.

    • Bernard Hulsman