Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Nout Wellink, directeur van De Nederlandsche Bank vindt dat de Nederlandse burgers te veel sparen en te weinig besteden. Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) vertelt over de onderhandelingen met Turkije en blikt terug op het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Ned.3, 12.05-13.00u.

Netwerk. Reportage over New Yorkse kinderen met een hiv-besmetting in achterstandswijken zoals The Bronx, die gedwongen worden experimentele medicijnen te slikken die grote lichamelijke ongemakken veroorzaken. Ned.1, 20.23-20.55u.

DOCUMENTAIRE

Close-up: Mooi uit Marokko. Documentaire over Marokkaanse kunst. Ned.1, 18.30-19.30u.

Alexander the Great: The man behind the myth. Zie tv-vooraf. National Geographic, 21.00-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Test the nation: The national 2004 test. Interactieve quiz over de belangrijkste gebeurtenissen in Engelse ogen van het afgelopen jaar. Zie ook www.bbc.co.uk/testthenation. BBC1, 21.50-23.15, vervolg 23.35-0.50u.

Het geluk van Nederland. Een aflevering van het Blauwe Licht met Anil Ramdas en Stephan Sanders. Zij praten met historicus Arend-Jan Boekestijn en journalist Rachida Azough over de rol van de media sinds de moord op Theo van Gogh. Ned.3, 23.10-23.49u.

KUNST

R.A.M. Gesprek met de regisseur van het historische epos Heimat, Edgar Reitz. Ned.3, 19.25-20.30u.

MUZIEK

NPS Matinee: Don Carlo. Opera Don Carlo van Giuseppe Verdi (1813-1901) uitgevoerd door het Concertgebouworkest. Laatste operaproductie voor Riccardo Chailly in het Amsterdamse Muziektheater. Ned.3, 13.00-16.15u.

Freek de Jonge: De Vergrijzing: Fritz 2. Muziekprogramma met de Nits, gebaseerd op de thema's uit de serie De Vergrijzing. Ned. 3, 22.10-23.10u.

RELIGIE

Kruispunt. Adriaan van Dis, Gerrit Komrij, Jeltje van Nieuwenhoven, en anderen lezen een regel uit het kerstverhaal volgens Lucas, nog nooit op die manier gedaan op televisie. Ned.1, 23.00-23.40u.

FILM

Lad isbjørnene danse/ Dance of the Polar Bears (Birger Larsen, 1990, Denemarken). Jeugdfilm stelt zonder te moraliseren de verwerking door een 12-jarig jochie van de scheiding van zijn ouders aan de orde. Ketnet, 11.15-12.35u.

The Great Race (Blake Edwards, 1965, VS). Kluchtige komedie over autorace van New York naar Parijs met veel sterren, onder wie Tony Curtis, Jack Lemmon, Peter Falk en Natalie Wood. BBC1, 12.15-14.45u.

Willy Wonka and the Chocolate Factory (Mel Stuart, 1971, VS). Verfilming van Roald Dahls `Sjakie en de chocoladefabriek'. Veronica, 18.00-19.55u., onderbroken door reclame.

Mother's Boys (Yves Simoneau, 1993, VS). Nogal belachelijke thriller waarin haaibaai Jamie Lee Curtis als weggelopen moeder haar kinderen komt opeisen en met feministische drogredenen wraak neemt op hun vader en diens nieuwe vriendin. Net5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Twins (Ivan Reitman, 1988, VS). Arnold Schwarzenegger en Danny DeVito als genetisch gemanipuleerde tweelingbroers. Veronica, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

L.A. Confidential (Curtis Hanson, 1997, VS). Corruptie op gemeentelijk niveau in de stad der engelen, naar de misdaadroman van James Ellroy. Drie rechercheurs werken op eigen wijze aan de overval op een nachtrestaurant. Met Kevin Spacey, Danny DeVito, Kim Basinger (Oscar), Russell Crowe, Guy Pearce. BBC2, 22.00-0.10u.

Rosemary's Baby (Roman Polanski, 1968, VS). Griezelthriller naar bestseller van Ira Levin. Mia Farrow is zwanger en verdenkt in toenemende mate haar echtgenoot John Cassavetes en andere mensen in haar omgeving van een duivelse samenzwering om de geboorte van Satans kind voor te bereiden. BBC1, 0.50-3.00u.

RADIO

Verkiezing politicus van het jaar. Rechtstreeks uit het café Dudok in Den Haag de verkiezing van de beste politicus van het jaar op basis van een enquête onder parlementaire journalisten. Tevens toekenning van een vakprijs voor de meest talentvolle politicus. Optredens van de rock & roll-band John Boy & The Waltons met het Tweede-Kamerlid Co Verdaas (PvdA) als zanger en gitarist. Radio 1, 12.04-14.00u.

Antenne 2. Aandacht voor lijstjesprogramma waarvan ruim driekwart van de Nederlanders vindt dat er te veel van op radio en tv zijn. De betrouwbaarheid van dergelijke programma's wordt door een meerderheid van de kijkers en luisteraars in twijfel getrokken. Voorbeelden: Top 2000, De Grootste Nederlander, 101 Showbizz-schandalen, Top 40 en Mega Top 50. Radio 2, 16.02-18.00u.

Opium. Toneelregisseur Aus Greidanus over de uitvoering van En God zag dat het goed was waarin narren, zotten, clowns, Fellini, Fassbinder en de clowneske speelstijl van De Appel samenkomen. Verder tekenaar Dick Matena over de stripversie van Charles Dickens A Christmas Carol. Radio 1, 19.04-20.00u.

Radio atelier: Het sinterklaaseffect. Documentaire over wat er gebeurt als een leugen aan het licht komt. Een fenomeen dat zich laat omschrijven als `het sinterklaaseffect'. Radio 1, 21.02-22.00u.