Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Terugblik op Duitse en Engelse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) die samen in de loopgraven kerst vierden. Ook een reportage over doping in de sport naar aanleiding van de beschuldiging van Victor Conte dat de Amerikaanse atlete en drievoudig olympisch kampioene Marion Jones verboden middelen heeft gebruikt. Ned.3, 22.20-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Het Lagerhuis. Bekende Nederlanders onder wie Aad van den Heuvel, Robin Linschoten, Prem Radakishun, Robbie Muntz, Marc-Marie Huijbrechts, Doekle Terpstra, Fatima Elatik, Tom van 't Hek en Rob van Gijzel discussiëren over de moord op Theo van Gogh, macht en onmacht van het kabinet Balkenende, de escapades van wijlen prins Bernhard en `emo-tv'. Ned.3, 21.05-22.00u.

Paul Rosenmöller en KLM-topman Leo van Wijk. Slot van een serie staat in het teken van de werkzaamheden van KLM-topman Leo van Wijk. Hij vertelt onder meer over het besluit vorig najaar tot fusie met Air France, volgens hem voor de KLM noodzakelijk om te overleven. Ned.1, 22.40-23.15u.

KUNST & SPORT

NK schaatsen. Rechtstreeks verslag van het NK allround in Heerenveen. Vanmiddag met de 500 meter dames en heren plus de 3000 meter voor dames en de 5000 meter voor heren. Zondag de 1500 meter voor dames en heren, 5 km voor dames en 10 km voor heren. Henk Gemser en Ria Visser voorzien de wedstrijden van analyses. Ned.2, 10.55-16.15u. & zondag, 10.55-17.25u.

Museumgasten. Wilfried de Jong en Fréderique Spigt verbazen zich in het natuurmuseum in Rotterdam over de geslachtsdelen van onder andere een potvis en een leeuw. Ned.1, 17.10-17.35u.

AMUSEMENT

50 jaar Koninkrijksstatuut. Registratie van de feestelijke culturele avond van afgelopen woensdag ter ere van de viering van 50 jaar Statuut voor het Koninkrijk, in de Haagse Ridderzaal. Met diverse optredens van culturele groepen. Ned.3, 15.55-17.00u.

De schatkamer. Oud-politica Hedy d'Ancona reageert op haar tv-optredens, Hedy-persiflage van Ellen Pieters in Kopspijkers (2003), als omroepster in 1964, als interviewster in Koning Klant uit 1966 en als opposant van Hans Janmaat in Het Zwarte Schaap uit 1999. Ned.1, 19.30-20.00u.

Kopspijkers. Compilatie met de hoogtepunten uit de afgelopen serie. Ned.3, 20.00-20.55u.

FILM

.City Lights (Charles Chaplin, 1931, VS). Meesterwerk waarin zwerver Charlie de operatie weet te bekostigen van zijn geliefde, blinde bloemenmeisje Virginia Cherrill. VRT, 14.15-15.40u.

.The Lady Vanishes (Alfred Hitchcock, 1938, Engeland). Buitengewoon geestige thriller van Hitchcock, waarin oude gouvernante tijdens treinreis plotseling verdwijnt. Alle passagiers ontkennen haar ooit gezien te heben. Michael Redgrave helpt Margaret Lockwood bij het zoeken. BBC2, 15.15-16.45u., zwart-wit.

.The 39 Steps (Alfred Hitchcock, 1935, Engeland). Even klassieke als geestige spionagethriller biedt staalkaart van Hitchcocks stijlprincipes en thema's, waaronder dat van de onschuldige held. Nadat lijk in zijn hotelkamer is aangetroffen wordt Robert Donat doelwit van politie en spionnen. BBC2, 16.45-18.10u., zwart-wit.

Stage Beauty (Richard Eyre, 2004, VS/Dld./GB). Op last van koning Charles II (Rupert Everett) wordt het, in het Engeland van 1660, mannen verboden op het toneel vrouwen te spelen. Billy Crudup ziet zijn glansrol van Desdemona in Othello dan ook overgenomen worden door zijn kleedster Claire Danes. Als vlotte komedie opgezette film, die nog in de Nederlandse bioscopen draait, wil toch iets serieus zeggen over liefde en seksuele identiteit. BBC2, 22.20-0.10u.

.Mary Reilly (Stephen Frears, 1996, VS). Zorgvuldige adaptatie van Amerikaanse bestseller van Valerie Martin vertelt het duivelse verhaal van Dr. Jekyll (John Malkovich) vanuit het perspectief van diens muizige dienstmeid (Julia Roberts). VRT, 23.30-1.15u.

Hilary and Jackie (Anand Tucker, 1998, GB). Zwaar aangezet melodrama relativeert de slachtoffermythe rond de jong gestorven MS-patiënte en celliste Jacqueline du Pré. Ned.2, 23.40-1.45u.

.Alleman (Bert Haanstra, 1963, Ned.). Commentaar van Simon Carmiggelt begeleidt documentaire waarin met verborgen camera de vaderlandse volksaard wordt betrapt. Ned.1, 0.10-1.35u.

Gossip (Collin Nutley, 2000, Zweden). Verfrissend komische film uit Zweden. Negen actrices doen auditie voor hoofdrol in remake van Greta Garbo's Queen Christina. Ned.3, 0.25-2.35u.

RADIO

Knetterende letteren. Een telefoongesprek met woordenwatcher Ton van Boon over de nieuwste woorden in het afgelopen jaar. Verder discussiëren schrijvers en publicisten over roken en schrijven. Annejet van der Zijl over haar nieuwste boek Sonny Boy. 747AM, 14.02-15.00u.

Opera live: Lucio Silla. Live uit het muziektheater in Amsterdam de opera Lucia Silla van Wolfgang Amadeus Mozart door het Nederlands Kamerorkest en Koor van de Nederlandse Opera. Radio 4, 19.02-23.25u.

Opium. Aandacht voor het kwaad in de kunst met Frans Fontaine die in het Tropenmmuseum daarover een tentoonstelling samenstelde, journaliste Colet van der Ven over haar boek Het kwaad, visies en verhalen, documentairemaakster Coco Schrijber over haar uit 2002 daterende film First Kill en China-expert Bettine Vriesekoop over de foto's uit de Culturele Revolutie van Mao in het Fotomuseum Rotterdam. Radio 1, 19.04-20.00u