Stolwijk Ouderkerk a/d IJssel

Joyce Roodnat wandelt door Nederland en de rest van de wereld. Deze week in de Krimpenerwaard.

Tegen half negen, het land hurkt in de nevel, verdwijnt het donker. Forelgrijs licht ontfermt zich over de ruggen van de koeien. Het glijdt over de opgestoken knotwilgentakken en zet tussen hun vervaarlijk voorover leunende stammen de vaart aan tot spiegelen. Nu maakt het licht een haan wakker. Hij kukelt of hij zijn tekst kwijt is.

Over verlopen asfalt wandelen we ons warm door het lintdorp onder Stolwijk. In lampverlichte stallen zweven kauwende koppen. Achter de wijduit gelegen huizen en hoeven met namen als `Zon en Zorg' rolt de Krimpenerwaard gras- en kasland uit, doorsneden met regel-rechte sloten. Rond een deur is een lila-roze ballonnenpoort opgericht. De deur gaat open, de ballonnen wiegelen op hun touwtjes, een mevrouw klopt een kussen uit. ,,We zijn vandaag veertien jaar getrouwd'', roept ze.

Ineens is er geen huis meer te zien. In de verte klinkt nog geroep, geblaf en geschreeuw, dan zijn we alleen met zijn tweeën. De weilanden voorzien in schapen, in slootjes en in betonnen brugjes. Vooral in bejaarde toestand doen die me wat, met hun bloot gesleten kiezel, verweerd ijzerbeslag op hun ronde hoeken, ijl groen op hun flanken, tussen schimmel en mos in.

Het wandelboekje leidt naar de Elserkade en daar hangt aan een afsluit-lat een waarschuwend verhaal: de grasdijk is ondermijnd door de muskusratten, betreden wordt afgeraden. Wie hier wil wandelen, doet dat `op eigen risico.'

Volgens mij wandel ik altijd op eigen risico en we hebben voor heter vuren gestaan dan een gammele graskade. Trouwens, expliciet verboden wordt er niets.

,,Kom op'', zegt man, nog voor ik iets heb gezegd. Hij stapt over de barrière.

Man is mijn held.

De Elserkade blijkt het mooiste gedeelte van deze wandeling te zijn. Hij brengt dwars door ruig boerenland dat ondanks het daglicht een statige symfonie in grijs en mist blijft. Een zwaan waggelt met opgestoken veren naar een sloot, onhandig als een man in een bruidsjurk; een zwerm vogeltjes lost op in de wolken.

Gevaarlijk is de Elserkade niet. De gaten in het pad zijn gemakkelijk te ontwijken, de grond zakt niet weg. De muskusratten hebben vooral de slootkanten weggegraven. Ook in het weiland trokken ze lange kartelscheuren. Klemmen en vallen bommen hun niet, als ik het zo bekijk.

17 km. Kaarten 24, 25, 26 uit: Groene Hartpad. Uitg. NIVON, 2002. Begin- en eindpunt van de wandeling zijn verbonden met bus 196 (Ouderkerk a/d IJssel, halte Burg. Neetstraat) en bus 197 (Stolwijk, halte Dorp). Overstap: halte Stolwijkerbrug. Niet op zondag.

    • Joyce Roodnat