Roderick

Roderick Verdonck Huffnagel (15) zit in 4vwo van het Willem de Zwij- ger College in Bussum. Hij hockeyt op Laren en werkt bij de Free Record Shop in zijn woonplaats Huizen.

'Bevoorrecht omdat ik in het Gooi woon? Je bent bevoorrecht als je gelukkig bent. Natuurlijk zijn we hier allemaal lekkere kakkers. Iedereen heeft zijn eigen stijl van leven. Liever een kakker dan een stakker, zeggen ze hier voor de grap.

Iedereen schildert het Gooi af als een bekakt reservaat, maar hier zijn ook genoeg mensen met financiële en persoonlijke moeilijkheden. Het gaat heus niet alleen om geld. Wat is een kakker? Voor veel mensen is dat iemand met een zwembad in de achtertuin. Voor mij zijn kakkers beschaafde, goed opgevoede mensen. Ik heb geen negatief beeld bij dat woord. Zelf woon ik een rijtjeshuis. We hebben wel een landgoed op de Veluwe, maar dat is van de hele familie.

Als ik ergens anders ben horen ze meteen dat ik uit het Gooi kom, daar gaan ze me nadoen. Boeit me niet. Mijn vrienden en ik maken ook grappen met kakcentjes. Als mensen hier in het Gooi mijn naam horen vragen ze soms of ik familie ben van Rita Verdonk. Je denkt waarschijnlijk dat ze allemaal gek op haar zijn, maar zo simpel ligt het niet. Politiek interesseert me niet zo, ik volg het een beetje. Ik mag natuurlijk nog niet stemmen maar als Fortuyn nog zou leven, zou ik LPF stemmen. Wat ik jammer vind is dat veel mensen hier meteen ergens een oordeel over hebben terwijl ze alleen de voorpagina van de Telegraaf lezen.

Over een paar maanden verhuizen we naar Laren. Ik vind het heel prettig om terug te gaan naar Laren, daar heb ik m'n hele leven gewoond. In het nieuwe huis krijg ik weer wat meer ruimte. Ik woon nu met m'n vader in het huis van zijn vriendin. Ik kan goed met haar opschieten, het is een leuk mens.

Twee jaar geleden zijn m'n ouders gescheiden. Dat was een klotetijd, met veel ruzie. We hadden een groot huis in Laren maar dat is verkocht omdat m'n vader veel geld heeft verloren na de aanslagen in New York. Voor m'n moeder was dat vreselijk, dat huis was een vierde kind voor haar. Ik heb geen contact meer met haar, ik heb er geen behoefte aan. Ik beschouw de vriendin van mijn vader als m'n moeder.

Ik was in de periode van de scheiding alleen met m'n ouders, dat maakte het extra moeilijk. M'n oudere broer zat een jaar in Spanje en m'n oudere zus zat in Frankrijk. Nu zijn ze allebei het huis uit. M'n broer studeert filosofie, m'n zus werkt voor een bedrijf, iets met vermogensmanagement. Met m'n broer heb ik goed contact, laatst zijn we samen naar een concert van Nick Cave gewest. Hij woont in een dispuutshuis aan de Keizersgracht in Amsterdam, daar zit ie voor geen drol.

Op school gaat het prima. Ik zit in 4vwo op het het Willem de Zwijger College in Bussum. Alleen wiskunde is slecht, de rest zevens en achten. Ik doe het profiel economie & maatschappij, met informatica en een soort boekhouden er nog bij. Dat ligt me wel, economie is toch vooral de krant lezen. Natuur- en scheikunde moet je aanvoelen, daar heb ik niets mee.

Rechten studeren lijkt me wel wat, of economie. Advocatuur lijkt me leuk, maar wat het precies inhoudt weet ik niet. Ik ben vijftien – het slaat nergens op om het dan al te weten. Na je studie kun je ook nog bepalen wat het wordt.

Vriendjespolitiek vind ik een ouderwets verhaal. Ik geloof niet dat ik meer kans heb op een goede baan dan iemand uit een slechte buurt in Amsterdam. Iedereen heeft tegenwoordig gelijke kansen. Je moet toch werken om iets te bereiken? Misschien moeten mensen met een achterstand ietsje harder werken om dingen te bereiken, maar het kan wel. Ze kunnen ook lid worden van het corps, als ze denken dat ze dan gemakkelijker een baan krijgen.

Vorig jaar speelde ik de hoofdrol in de schoolmusical, nu heb ik een kleinere rol. Ik moet leren schermen, dat vind ik wel vet. In maart spelen we het in theater 't Spant. Da's heel gaaf, zevenhonderd koppen die naar je zitten te kijken, dat geeft een kick. Het voorbereiden is ook heel gezellig. Je trektheel veel met elkaar op, op het laatst zit je bijna permanent op school. In die laatste week heb je dan de school voor jezelf, da's lachen.

Ik heb veel baantjes gehad. Ik heb auto's gepoetst, bij een pizzeria afgewassen en pizza's bezorgd, bij een supermarkt vakken gevuld.

Nu word ik verkoper bij de Free Record Shop hier in Huizen, voor acht uur per week. Ik verdien geloof ik drie euro per uur, maar dat weet ik niet zeker.

Ik krijg twinig euro zakgeld per week. Dat gaat bijna helemaal op aan sigaretten, Marlboro, ongeveer vier pakjes per week. Heel soms rook ik een jointje, na het uitgaan. We hebben in Bussum de enige legale coffeeshop van Nederland, maar daar mag ik natuurlijk nog niet naar binnen. Er is altijd wel een ouder iemand die even wat voor je kan kopen.

Op vrijdagavond ga ik vaak een filmpje kijken bij vrienden of naar de kroeg. Daar moet je eigenlijk zestien voor zijn, dus schrijf maar dat ik zestien ben. M'n vader vindt dat goed, als ik maar om half twee thuis ben en daar hou ik me aan. Dan moet ik wel een half uur fietsen van Bussum naar Huizen. Soms logeer ik bij een vriendje in Bussum of Laren want 's nachts alleen fietsen is a-relaxed.

Drinken doe ik niet zoveel, vier biertjes op een avond. Ik ben niet iemand die zich naar de klote zuipt. Een vriendje van me deed dat wel, die had op een feest alles door elkaar gedronken. Stond ie te nekken op de trap, hebben we tot zes uur met 'm in het ziekenhuis gezeten.

Ik lees denk ik meer dan de gemiddelde jongen van mijn leeftijd. Ik heb net God's gym van Leon de Winter uit. Zo'n boek dat je in één keer uitleest, dat vind ik wel relaxed. Mijn broer schrijft gedichten, heel soms laat-ie me wat lezen. Hij is mijn favoriete schrijver.

Met de jongens van de Larensche Mixed Hockey Club trek ik veel op. B5 is een echt vriendenteam. We winnen eigenlijk altijd omdat we vrij goed zijn. We zijn geen boeren. Dat zijn mensen die niet kunnen hockeyen. Elke zomer gaan we naar Kamp Vierhouten op de Veluwe. Dat is een waanzinnig leuk sportkamp waar we ook veel hockeyen. Ik hou van sporten. Naast het hockeyen heb ik ook een tijdje kungfu gedaan, maar mijn fysio raadde me aan om daar mee op te houden want ik heb een heel a-relaxte rug.

Bij meisjes kun je je verhaal kwijt. Met jongens is het vooral lol maken. Die roepen al snel: lekker boeiend! Met vrienden zitten we vaak bij iemand thuis, beetje chillen, filmpje kijken op Canal+, muziek luisteren. Ik hou niet van kliekjes, ik ga met veel verschillende mensen om.

Ik zoen wel eens met een meisje, maar een vriendin heb ik niet. Sommige vrienden hebben wel een vriendin. Lijkt me leuk, maar ik heb alle tijd. De meisjes bij ons op school zijn leuk. Geen alto's of skaters, gewoon normaal. Maar ik ga meer met jongens om. Kijk, met wijven moet je weinig lullen en veel tongen. Nee nee, haal dat er maar uit, dat zei ik voor de grap, zo ben ik helemaal niet.'

Rectificatie / Gerectificeerd

Roderick

In de bijlage Op zoek naar Sophie, Hakan & Roderick (18 december) wordt een vriend van Roderick in een fotobijschrift op pagina 11 aangeduid als `Ro' Musters. Ro Musters is een andere vriend, de jongen op de foto heet Arthur.

    • Mark Duursma