Peres gaat weer in zee met Sharon

De Israëlische Arbeidspartij van Shimon Peres treedt opnieuw toe tot een regering van premier Ariel Sharon, leider van de regerende Likud-partij.

Peres (81) en Sharon (76) sloten gisteren op hoofdlijnen een akkoord. De regering heeft tot de verkiezingen van 2006 als hoofddoel de ontruiming van de 21 Israëlische nederzettingen in de Gazastrook.

Peres wordt als een van de acht sociaal-democratische ministers plaatsvervangend premier. De Likud-vice-premier Olmert en minister van Buitenlandse Zaken Shalom hebben gedreigd af te treden als Sharon delen van hun internationale en diplomatieke portefeuilles aan Peres geeft.

Waarschijnlijk zal Peres zich bezighouden met de uitvoering van het Gazaplan. Hij pleit al sinds 1980 voor de ontmanteling van de nederzettingen in de Gazastrook, waar gisteren bij een actie van het Israëlische leger (operatie `Oranje Staal') zeker negen Palestijnen zijn gedood.

Sharon, die op 40 zetels kan rekenen, heeft de Arbeidspartij (20 zetels) en het kleine Verenigde Torah Judaisme (5) nodig om weer een meerderheid in de Knesset (120 zetels) te krijgen. Uit protest tegen het Gazaplan verlieten dit jaar de Nationale Unie en de Nationale Religieuze Partij de regering. Sharon wilde zijn regering uitbreiden met de ultraorthodoxe partijen, maar stuitte op principieel verzet van de Shinui-partij, die uit protest tegen de begroting stemde. Sharon ontsloeg de Shinui-ministers en sloot snel een overeenkomst met Peres, oud-premier en ex-minister van Buitenlandse Zaken en Defensie.

Peres vormde al in 2000 met Sharon een regering, maar stapte daar na grote meningsverschillen over de Palestijnen uit. Tijdens een conferentie van Israëlische en Amerikaanse beleidsmakers in Herzliya zei Peres dat in het Israëlische parlement en de samenleving voor het eerst een meerderheid voor een Palestijnse staat is. ,,De kans dat wij nu werkelijk nederzettingen gaan ontmantelen is groter dan ooit. Gaza verlaten is beter dan niets doen'', aldus Peres, die erkende dat hij met Sharon van mening verschilt over het ontmantelen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Premier Sharon zei op dezelfde conferentie dat hij behoudens vier kleine nederzettingen geen van de grote, verstedelijkte kolonies zal opgeven en niet zal toestaan dat een deel van Jeruzalem aan de Palestijnen wordt overgedragen.