PeopleSoft hele kluif voor Oracle

PeopleSoft heeft het bod van Oracle (10,3 miljard dollar) aanvaard waardoor een anderhalf jaar durende strijd eindigt. Na diverse afgewezen avances en tal van rechtszaken is de Amerikaanse softwareproducent geweken voor de overnamepogingen van zijn concurrent. De transactie was wellicht nooit doorgegaan zonder twee riskante waagstukjes van Oracle-topman Larry Ellison. Maar wil de overeenkomst geld opleveren, dan is nóg een moedige stap nodig.

Het eerste risico dat Ellison nam was zijn doorzetten, ondanks de bedenkingen van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten. Omdat drie ondernemingen de markt voor bedrijfssoftware beheersen, hadden weinig analisten vertrouwen in Oracle's kansen. Maar het concern daagde de Amerikaanse overheid uit en won. Het bedrijf zette daarmee niet alleen kostbare tijd en geld – in de vorm van advocatenkosten – op het spel, maar liep het ook het risico dat concurrenten van de gelegenheid gebruik zouden maken om marktaandeel af te snoepen.

De tweede meesterzet van Ellison was de verlaging van zijn bod naar 21 dollar per aandeel, nadat het bestuur van PeopleSoft zijn eerdere bod van 26 dollar per aandeel had afgewezen. Daardoor wist hij dat bestuur onder grote druk te zetten en zich er en passant van te verzekeren dat Oracle geen buitensporige premie zou hoeven betalen. Het uiteindelijke bod van 26,50 dollar is slechts 2 procent hoger dan het bod van 26 dollar dat PeopleSoft verwierp.

Maar Ellison krijgt het nog zwaar genoeg om de overeenkomst te gelde te maken. Oracle betaalt negentien maal de geschatte operationele winst van PeopleSoft over 2005 van 455 miljoen dollar. Dat is een fikse premie ten opzichte van Oracle's koers-winstverhouding, die op elf staat. De transactie is alleen zinvol als Oracle bereid is terug te komen op zijn belofte om PeopleSoft niet helemaal uit te kleden. Uitgaande van het huidige niveau zou PeopleSoft in 2005 570 miljoen dollar aan onderzoek en ontwikkeling besteden. De marketinguitgaven leggen daar nog eens 750 miljoen dollar bovenop. Als deze beide bedragen worden geschrapt, betaalt Oracle slechts vijfmaal de operationele winst.

Oracle houdt staande dat het zal blijven investeren in de ontwikkeling van PeopleSofts software, maar de tijd zal leren hoe lang het daarmee zal doorgaan.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Robert Cyran