Penarie

Bob Drijver kent een roerig jaar. De 18-jarige (!) scholier uit Bergen-op-Zoom beleefde dit seizoen een dubbel debuut: in de Meesterklasse paren en in de Meesterklasse viertallen. In beide competities speelde hij met de 28-jarige Niels de Groot. In de paren lukte het nog even niet. Het paar kwam precies een slag te kort en degradeerde. Lange tijd leek het degradatiespook in de viertallen eveneens onafwendbaar. Pas toen de allerlaatste kaarten waren gelegd, bleek dat EGBC, de club van De Groot-Drijver, het toch had gered. Het verschil met de eerste degradant? Precies een slag. De reguliere competitie in de Meesterklasse is inmiddels afgerond. De bovenste vier spelen half januari de halve finales. De Lombard koos Star uit als tegenstander. Het is voor Star te hopen dat deze wedstrijd beter verloopt dan verleden jaar, toen de Utrechters bij een schier onoverbrugbare achterstand het halverwege de halve finale voor gezien hielden. De andere halve finale gaat tussen Modalfa en Viva. Dat het Haagse Viva zover kwam, is bepaald verrassend. Verleden jaar bivakkeerde het nog in de onderste regionen van de MK. Opmerkelijk ook de degradatie van Hok. De Amsterdammers speelden meer dan 25 jaar onafgebroken op het hoogste niveau. Nu een spel waarin Bob Drijver zich handig uit de penarie redt:

Z/Allen

♠ 9 8

♡ H V 7 5 2

♦ 9 8

♣ A 7 4 3

♠ A

♠ V B 10 5

♡ B 9

♡ 10 4 3

♦ A V 6

♦ H B 10 4 2

♣ H V B 9 8 6 2

♣ 10

♠ H 7 6 4 3 2

♡ A 8 6

♦ 7 5 3

♣ 5

Nadat zuid via een multi 2♦ opening een zwakke twee in schoppen had aangeboden, was Bob Drijver als oost uiteindelijk in 3SA verzeild geraakt. Schoppenstart was voor het aas, waarna de leider een creatieve manier vond om de verdediging van de dodelijke hartenswitch af te houden. Drijver speelde een kleine klaveren van tafel voor zijn secce tien, die hield. Nu volgde ♠B voor de heer van zuid. Op tafel verdween een ruiten. Zuid, die dacht dat de leider nu beschikte over ♡H, eerder dan ♦H, legde een ruiten op tafel. De leider won het aas, nam ♦V over en claimde negen slagen. Door zijn psychologische aanpak redde Bob Drijver zijn club van een wisse dood. Hij was de enige speler die 3SA haalde. Zes collega's gingen down. Bob Drijver, onthoudt die naam.

    • Jan van Cleeff