Ontslagen bij tv-producent Endemol

Televisieproducent Endemol ontslaat begin volgend jaar 47 van zijn 405 medewerkers in Nederland. Het bedrijf moet bezuinigen omdat het minder opdrachten krijgt van de zenders.

Dat heeft Endemol gisteren bekendgemaakt. De reden voor de ontslagronde is volgens het bedrijf duidelijk: zenders hebben te maken met dalende reclame-inkomsten en besteden daardoor minder geld aan televisieprogramma's. Daarnaast bestellen opdrachtgevers in de mediabranche programma's steeds later en lijdt Endemol onder sterke seizoensschommelingen bij de programma-aanvragen. De directie van Endemol wil naar een projectorganisatie met flexibele werknemers om op deze ontwikkelingen in te kunnen spelen.

Endemol is eigendom van het Spaanse telecombedrijf Telefónica. Vorige maand benoemde Telefónica de Brit P. Bazalgette tot creatief directeur, een functie die tot mei vorig jaar werd vervuld door John de Mol.

De Spanjaarden vervingen december vorig jaar, tegen de afspraken met Endemol in, bestuursvoorzitter Aat Schouwenaar voor de Spaanse Joaquim Agut. In mei werd bekend dat de omzet van Endemol in de eerste drie maanden van het jaar met 19,4 procent steeg tot 233 miljoen euro.

Het reorganisatieplan dat Endemol gisteren presenteerde ligt nu voor advies bij de ondernemingsraad. Volgens de woordvoerder van Endemol gaat het om een collectief ontslag voor werknemers in verschillende lagen van het bedrijf. Zowel bij de ondersteunende diensten als bij het management zullen banen verdwijnen. Directeur Paul Römer noemde de maatregel in een toespraak voor zijn werknemers ,,onafwendbaar''.

Annemarie den Daas, voorzitter van de ondernemingsraad, vond ook dat er iets moest gebeuren, maar vindt een collectief ontslag wel ,,drastisch''. ,,De eerste helft van 2004 hadden wij hier te veel mensen voor het werk dat er gedaan moest worden, voor 2005 zag het er niet beter uit.''

Thomas Bruning van de vakbond NVJ zal maandag met de directie van Endemol overleggen over een sociaal plan. De ontslagen verbazen hem niet. ,,De laatste tijd heeft Endemol een klap gehad. RTL en SBS produceren steeds meer programma's zelf.''

RTL maakte in september bovendien bekend dat zij minder bij Endemol zal besteden dan de 52 miljoen euro die ze contractueel verplicht is. Vakbond FNV Kiem heeft de ontslagen niet zien aankomen en was gisteren nog niet ingelicht.