Meer Midden-Aarde!

Zouden sommige leraren wel eens de behoefte voelen om briljante leerlingen een 11, 12 of 13 te geven in plaats van een tien? In het geval van de Special Extended Edition van het slotdeel van The Lord of the Rings-trilogie The Return of the King is het in ieder geval geen verrassing dat die weer behoort tot het beste wat er dit jaar op dvd-gebied is verschenen. De afgelopen drie jaar heeft Nieuw-Zeelander Peter Jackson er een sport van gemaakt om de dvd-versies van zijn grootse Tolkien-verfilming echte aanvullingen te laten zijn op de bioscoopversies, met de nodige `making of's en commentaarkanalen. Maar waar het echt om draait zijn de uitgebreide versies, met langere en zelfs compleet nieuwe scènes, de ware director's cut. Dat een bioscoopfilm van meer dan drie uur commerciële zelfmoord is, dat had Peter Jackson ook begrepen, dus al voor de première van eersteling The Fellowship of the Ring kondigde hij het verschijnen van een uitgebreide hermontage aan.

En ook nu met The Return of the King het project voorlopig is afgerond, bewijst de meerwaarde van de lange versie zich weer op het gebied van subtiliteit, verdieping én humor. Steeds snap je waarom bepaalde scènes de bioscoopversie niet haalden en steeds zou je de film niet meer zonder willen zien. Peter Jackson heeft terwijl hij in Nieuw-Zeeland drie films tegelijkertijd aan het opnemen was, met aantallen camera's, sets, figuranten, hoofdrolspelers, kostuums en hobbitvoeten waarvan je puntoren gaan duizelen, geen half werk verricht. Stiekem hoop ik dat hij daar de complete The Lord of the Rings én The Hobbit én The Silmarillion heeft opgenomen, zodat we de komende jaren verrast kunnen blijven worden met de complete mythologie van Midden-Aarde.

Waar waren we ook alweer gebleven in het verhaal? Een reisgezelschap van de vier hobbits Frodo, Sam, Pippin en Merry was samen met de elf Legolas, dwerg Gilmli, doler Aragorn en tovenaar Gandalf vertrokken om de ring van het kwaad te vernietigen in het vuur van de Doemberg waarin hij gesmeed is. Het reisgezelschap is inmiddels uiteengevallen, vele strijden zijn gestreden. De verzwakte ringdrager Frodo trekt met Sam en het wezen Gollum/Sméagol Mordor, het rijk van de kwade Sauron binnen, terwijl zijn reisgenoten zich opmaken voor de laatste strijd tegen het kwaad. In de bioscoopversie ontbrak tot veler verdriet de laatste confrontatie tussen Gandalf en zijn tegenvoeter de boze Saruman (Christopher Lee), maar dit wordt in de nieuwe montage, zij het nog wat summier, goedgemaakt. Dracula had daar dus niet voor niets op de set rondgelopen zoals hij briesend beweerde toen hij merkte dat hij in deel drie ontbrak. En knipper niet met je ogen tijdens de toegevoegde scène waarin Aragorn, Legolas en Gimli de Dimholte verlaten. Dan is even Peter Jackson zelf te zien als maffe bootsman die door een pijl van Legolas geraakt wordt.

The Lord of the Rings:

The Return of the King

Film:*****

Extra's:*****f

    • Dana Linssen