Ludacris:

Dat de Amsterdamse rosse buurt populair is bij Amerikaanse toeristen en Amerikaanse rappers is bekend. Maar het is voor het eerst dat een rapper een album-lang eerbetoon brengt. Red Light District is de vierde cd van Ludacris, afkomstig uit wat in hiphop-kringen de `Dirty South' genoemd wordt: Atlanta. Op deze nieuwe cd zet hij zijn licht rafelige stem in voor rebbelende verhalen over pooiers, geld, auto's en andere parafernalia van het nachtleven. En we mogen trots zijn: Amsterdam heeft Ludacris meer geinspireerd dan Chicken & Beer (de titel van zijn vorige cd). Ludacris laat horen dat melodie een soms achterhaalde eis is, als in een nummer als `Get Back' de geluidseffecten door elkaar vliegen en op allerlei niveaus muzikale grappen worden verteld, die hij met vervormde stemmen onderstreept. Die inventiviteit is ook te horen in `Large Amounts' (over geld) en het op een Curtis Mayfield-sample gebaseerde `Two Miles An Hour'. Op deze cd wordt gebeatboxt, uitgedaagd en gedreigd. Maar alles ter verhoging van de feestvreugde.

Red Light District

(Def Jam South

0602498638019)

***

    • Hester Carvalho