Klingelingeling

In 2002 had ik een openhartig interview met MC Miker G over zijn leven na de hit `Holiday Rap' uit de jaren tachtig. Hij vertelde hoe zwaar hij had geleden onder de kritiek vanuit de hiphop-gemeenschap dat hij en DJ Sven de straatcultuur in de uitverkoop zouden hebben gedaan. Vijftien jaar lang meed MC Miker G alle hiphopfeesten en worstelde hij met een hardnekkige crackverslaving. Nu was hij weer voorzichtig wat raps aan het schrijven en vertelde hij nog één keer een comeback te willen maken ,,om te bewijzen dat ik ook iets kan maken waar ik wél achter sta''.

Welnu, het heeft even geduurd, maar de comeback is een feit. ,,Kling, Tokkies, klingelingeling, het is kerst met de Tokkies en dat is pas het begin'', rapt MC Miker G op het nummer `Sleighride' van het album Kerstfeest met de Tokkies. En ook: ,,Oh Dennenboom, oh dennenboom, wat zijn je takken, takken, takken, takken, takken wonderschoon.'' MC Miker G is niet de enige rapper op dit nogal curieuze kerstalbum. Ook Ali B. komt voorbij, in het nummer `De populairste familie van Nederland'. Daarin doet Pa Tokkie een gooi naar de positie van Dichter des Vaderlands met de strofe: ,,Hier is Gerrie, het is feest dus maak lekker herrie, ga uit je bol, chill met mijn en dan heb je lol.''

Mocht de meest bizarre hype van het afgelopen jaar u ontgaan zijn: `de Tokkies' zijn leden van een familie die een jaar geleden na aanhoudende overlast onder veel media-aandacht hun huis werden uitgezet. Sindsdien groeiden ze uit tot dé knuffel-aso's van Nederland en draafden ze op in talkshows en tv-commercials. Dit kerstalbum is de nieuwste mijlpaal. Een kitscherige muzikale janboel, met bijvoorbeeld ook nog gastoptredens van Dennie Christian, Grad Damen en Sugar Lee Hooper.

Dit album is gemaakt om snel veel geld te verdienen, daar komt Pa Tokkie in het eerste nummer ruimhartig voor uit. Heel soms is het ook nog leuk om naar te luisteren, zoals in het duet waarin Pa en Ma bekvechten, terwijl een slijmerig koortje al hun zinnen meezingt. Veel vaker overheerst de ongeïnspireerde wansmaak. En er is op deze aarde werkelijk niemand die het woord `gezellig' depressiever uit kan spreken dan Ma Tokkie, wanneer ze zegt: ,,Ha, gezellig, het is kerstmis.''

Kerstfeest met de Tokkies

(Visco/Bulls Eye)

**