Jongeren en school

Het thema van Document Nederland, de jaarlijkse foto-opdracht van NRC Handelsblad en het Rijksmuseum, is dit jaar het leven van jongeren op en rond de school. De opdracht is verleend aan de Chinees-Britse fotograaf Justin Jin.

Als hoofdpersonen van zijn relaas heeft de fotograaf Sophie, Hakan en Roderick gekozen: drie scholieren van vijftien en zestien uit verschillende milieus, met uiteenlopende dromen. Hij laat zien hoe zij ieder hun weg zoeken in een maatschappij die een overvloed aan keuzes biedt en waarin de school soms als een keurslijf voelt. Op het moment dat hij Sophie begon te fotograferen zat zij op het Spinoza Lyceum, maar inmiddels volgt ze een koksopleiding op het mbo. Haar grote liefde is de viool. De Turkse jongen Hakan komt net als Sophie uit Amsterdam en zit ook op het mbo. Hij droomt van een eigen supermarkt. Roderick zit in Bussum op het athenaeum, waar zijn favoriete vak geschiedenis is. Wellicht wordt hij later advocaat.

Deze bijlage is tevens de catalogus bij de tentoonstelling Op zoek naar Sophie, Hakan &

Roderick.