Joesjtsjenko kreeg uiterst giftig TCDD

De Oekraïense presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko, die volgens Oostenrijkse artsen die hem hebben onderzocht begin september het slachtoffer van vergiftiging is geweest, kreeg toen zuivere TCDD toegediend, een van de giftigste dioxinen die er zijn. Dat is bij proeven in Nederland, Duitsland en Engeland gebleken. In zijn bloed werden 100.000 eenheden TCDD gevonden, de op een na hoogste concentratie die ooit bij een mens is vastgesteld. TCDD (tetrachlorodibenzoparadioxine) was een bestanddeel van Agent Orange, het ontbladeringsmiddel dat door de Amerikaanse militairen tijdens de oorlog in Vietnam werd gebruikt. Joesjtsjenko werd ziek na een diner met de chef van de geheime dienst. Hij weigerde gisteren de geheime dienst de schuld te geven van de vergiftiging; dat, zei hij, moet justitie uitzoeken.