Het huwelijk

Albert Verlinde heeft aan het eind van dit jaar geen normen en waarden meer over – maar hij is zeker niet de enige.

2004 zit er bijna op. En als er één ding is dat mij het afgelopen jaar pijnlijk duidelijk geworden is, dan is het wel dat ik langzaam maar zeker hopeloos ouderwets ben geworden. Normen en waarden die er ooit toe deden zijn geleidelijk aan afgeschaft. Maar omdat het gedoseerd gebeurde viel het niet op. Neem nou het huwelijk. Ooit het toonbeeld van een moment waarop twee geliefden hun innige liefde besluiten te bezegelen onder het toeziend oog van hun meest intieme vrienden en kennissen, maar in 2004 is dit mooie instituut definitief in de ramsj gegaan en wordt het gebruikt om uitgerangeerde zangeressen weer in the spotlight te krijgen.

Want heeft u het gezien, het huwelijk van zangeres Bonnie St.Claire met haar begrafenisondernemer Anne-Jan? Nee? Dom van u. Afgelopen maandag zat ik om half acht voor de buis om bij concullega SBS 6 het eerste Showbizzhuwelijk live op tv te aanschouwen. Zelf had ik vooraf twijfels over dit media-event, maar die twijfel werd weggenomen toen de regisseur van het gebeuren in een `making of' zei dat dit evenement zich toch wel kon meten met het huwelijk van Willem Alexander en Máxima. Kijk, dan zie je als programmamaker de zaken in de juiste proporties.

En de man had geen woord teveel gezegd. Het was een indrukwekkende gebeurtenis. Natuurlijk waren er geen prinsen en prinsessen uit binnen en buitenland aanwezig in het Groninger trouwkappelletje van Imca Marina. Maar tegenover de afwezigheid van Koning Juan Carlos, Prins Charles en Philip van België stond onze eigen adel: Saskia en Serge, Koos Alberts, Arie Ribbens, Joze Hoebee. Inderdaad, klinkende namen en dit is geen goedkope verwijzing naar het vermeende drankgebruik van Bonnie St. Claire.

De verslaggever ter plekke, de immer kritische Gerard Joling, ook wel de Paul Witteman van SBS 6 genoemd, was terecht onder de indruk. Ambtenaar van de burgerlijke stand Imca Marina, u leest het goed, hield een toespraak waar geen eind aan kwam en toonde aan dat het voor artiesten niet eenvoudig is om het niet over zichzelf maar over een ander te hebben. Ze bazelde dus maar door over Haar geboortedag, Haar kappelletje en Haar Groningen. Bonnie droomde zichtbaar weg. Je zag haar denken; wanneer mag ik buiten spelen en wanneer barst Imca nou uit in mijn lijflied `Vino Vino Waar blijft de wijn'?

Arne-Jan moet als begrafenisondernemer leukere bijeenkomsten meegemaakt hebben dan deze armoedige gebeurtenis in partycentrum Imca Marina en dat was meteen het drama. Je zag hem de hele tijd hopeloos verliefd naar zijn Bonnie kijken. Voor hem was het wel een echt huwelijk, gesloten uit echte liefde voor zijn Bonnie en het was pijnlijk te zien dat zijn echtgenote in spe meer oog voor de camera's en fotografen had dan voor hem. Het was haar grote moment, niet dat van hen samen. De plechtigheid trok 750.000 kijkers en maakte bijna geen kritiek uit de samenleving los, gewend als we zijn geraakt aan de uitverkoop van alles wat ooit waarde had.

Die gelatenheid kwam ook aan de oppervlakte toen het interview met Prins Bernhard gepubliceerd werd, afgelopen dinsdag. Vanuit zijn grafkelder gaf hij zijn dochters een ongelofelijke trap na, door even in de openbaarheid te brengen dat hij nog twee dochters in het buitenland heeft van bijslaapjes. En wat doet de premier? Veroordeelt hij vanuit zijn visie op normen en waarden deze ontboezeming? Nee hoor, Jan Peter Balkenende toont begrip terwijl hij toch op zijn minst voor de koningin en voor ons als volk op zou moeten komen omdat niet alleen Juliana maar wij allemaal jarenlang bedrogen zijn.

Niets is meer heilig. Echte prinsen en echte huwelijken bestaan alleen maar in sprookjes.

    • Albert Verlinde