Helft van de banen weg bij Sphinx

Bij sanitairproducent de Koninklijke Sphinx in Maastricht verdwijnen 261 van de 450 banen. Om te kunnen blijven concurreren met lage-lonen landen, nemen robots het meeste werk over.

Dat was de verklaring die algemeen directeur R. van Brug gisteren gaf voor de reorganisatie. Hij noemde het productieproces in de huidige fabriek ,,zeer inefficiënt, ouderwets en bijzonder arbeidsintensief''.

In het derde kwartaal van volgend jaar krijgen vijftig personeelsleden hun ontslag, eind 2006 moeten de andere 211 weg. De fabriek van Sphinx verhuist per 1 januari 2007 van de Boschstraat, in het centrum van Maastricht, naar de Beatrixhaven. Daar gaan vooral robots het werk doen. Bovendien gaat Sphinx de jaarlijkse productie van circa 750.000 wastafels, fonteintjes en toiletten, terugbrengen tot 550.000 die ,,tegen een concurrerende kostprijs'' worden gemaakt.

De huidige Sphinx-panden en het bijbehorende terrein, met een oppervlakte van 7,6 hectare, zijn gekocht door WOM Belvédère BV, dat wordt gevormd door de gemeente Maastricht, ING en BPF Bouw. Belvédère wil het complex van Sphinx – behalve het beroemde witte gebouw – slopen en gebruiken voor de aanleg van een woon-werkgebied met huizen, kantoren en winkels.

WOM Belvédère BV betaalt 45 miljoen euro voor de fabriek van Sphinx. Directeur Van Brug zei gisteren dat het geld wordt gebruikt voor de verplaatsing van de fabriek, de herontwikkeling van modellen en voor een sociaal plan. Hij vertelde dat Sphinx maar één alternatief had voor de verhuizing: sluiting.

De reorganisatie van het aloude Sphinx is een nieuwe klap voor Maastricht. Eerder vielen in de Limburgse hoofdstad massaontslagen bij Mosa Porselein en ENCI. In de regio verdwenen tal van banen bij DSM en NedCar. Wethouder H. Hoogma (Sociale en Economische Zaken) van Maastricht noemde de naderende ontslagen bij Sphinx gisteren ,,niet niets''. Hij sprak van ,,een persoonlijk drama voor deze werknemers en hun gezinnen''. Hoogma was verheugd dat het van 1834 daterende concern in ieder geval niet uitwijkt naar een lage-lonen land.

H. van Rees van FNV Bondgenoten noemde het ,,verrekte wrang'' dat een groot deel van de productiemedewerkers van Sphinx wegmoet. ,,Anderhalf jaar geleden deed de directie een appèl op hen. Zo van: `zet jullie schouders eronder, doe er een schepje bovenop, dan stellen we de productie veilig'. Ze bereikten hun doel, maar toch komen ze op straat te staan.''

FNV Bondgenoten en Vakbond De Unie denken dat het moeilijk wordt voor de ontslagen werknemers een baan te vinden in Maastricht waar 10,5 procent van de beroepsbevolking werkloos is. Sphinx zou zich in zijn sociale plan moeten richten op ,,groeisectoren'' als zorg en de vrije-tijdsindustrie.

    • Guido de Vries