Eredivisie CV aanvaardt bod van UPC niet

De kansen dat Canal+ volgend jaar Nederlandse voetbalwedstrijden live mag uitzenden zijn tot een minimum gereduceerd. UPC, de nieuwe eigenaar van de abonneezender, heeft weliswaar een bod van 40 miljoen euro gedaan, maar dit bod wordt door de Eredivisie CV niet geaccepteerd.

Dat stellen welingelichte bronnen rond de veiling van televisierechten. Naar verluidt had Canal+ aanvankelijk minder geboden dan de 15,9 miljoen euro die de abonneezender de afgelopen jaren had betaald, wellicht omdat het dacht de enige gegadigde te zijn. Onverwachts kwam echter telecombedrijf Versatel met een bod van 30 miljoen euro voor de live-rechten. Van tevoren was al gesteld dat een tweede biedingsronde alleen zou worden gehouden wanneer concurrerende biedingen binnen een marge van 5 procent liggen.

Eredivisie CV, die de verkoop van de rechten regelt, geeft geen commentaar tijdens de lopende procedure. Komende woensdag beslissen de eredivisieclubs wie de komende drie jaar de samenvattingen, live-duels en radioverslagen van de hoogste afdeling in het betaald voetbal mogen uitzenden.

Volgens een woordvoerder van UPC zou het vreemd zijn ,,als ons bod niet serieus door de voetbalwereld zou worden overwogen''. Hij wil niet bevestigen dat Canal+ de bieding meer dan verdubbeld heeft. Volgens de zegsman is ook geen sprake van een tweede bieding. ,,Wij hebben nota bene op verzoek van Eredivisie ons bod toegelicht. Daar zaten de nodige mitsen en maren aan. Na die toelichting hebben we het bod verder uitgewerkt en dat is naar ons idee zeer aantrekkelijk geworden.''

Volgens UPC heeft EVC inmiddels de ontvangst van het uitgewerkte bod bevestigd en zou de brief woensdag in stemming worden gebracht. Volgens bronnen rond de veiling betekent dit echter niet dat de zogeheten mediacommissie – een delegatie namens Eredivisie CV – UPC meeneemt in het voorstel aan de eredivisieclubs. Volgens hen wordt alleen ,,nota'' van de brief genomen.

Als het bod van UPC alsnog aanvaard zou worden, zouden alleen de live-rechten (achter de decoder) de komende drie jaar meer geld opleveren dan de samenvattingen (23 miljoen euro) en de live-rechten (15,9 miljoen) nu doen. Als het bod van Versatel en het veronderstelde bod van John de Mol voor de samenvattingen (tegen de 40 miljoen euro) worden aangenomen, zouden de clubs uit de eredivisie op een inkomstenstroom van 70 miljoen euro uitkomen. Het televisiekanaal van De Mol gaat, zo blijkt uit een brief van het Commissariaat van de Media, vermoedelijk TVNL heten. De NOS, die de rechten op de samenvattingen van het betaald voetbal al lange tijd bezit, wordt minder kans toegedicht. De publieke omroep biedt naar verluidt circa 4 miljoen euro minder dan De Mol.

    • Erik van der Walle