Einde van tijdperk `van de prins geen kwaad weten' 1

Er zijn vast wel duizenden Nederlanders die zich in hun leven herhaaldelijk schuldig maken aan onwettig gedrag en bizarre zaken. Maar, anders dan om eens een voorbeeld te noemen prins Bernhard, vallen zij niet onder een of andere ministeriële verantwoordelijkheid. Zij kunnen er gewoon voor worden gestraft of maatschappelijk op worden aangekeken. `De koning is onschendbaar' en valt derhalve onder verantwoordelijkheid van de regering. Om onduidelijke redenen geldt dat ook nog steeds voor een fiks deel van de familie van de koning. Als een lid daarvan iets uitspookt, kan dat de minister-president de kop kosten. Dat kan Balkenende dus heel wat koppen kosten als het tegenzit.

Het voorstel van Boris Dittrich (D66) om de zaak wat meer open te gooien heeft in ieder geval tot voordeel dat een deel van het kwaad tenminste niet meer de regering in gevaar kan brengen. Het verdoezelen en verbloemen is dan ook niet meer nodig. Gewoon het einde van het tijdperk waarin we `van de prins geen kwaad weten'.

Of toch nog liever maar de monarchie inruilen voor de republiek? Daar blijft een brief over gesjoemel met de belangen van de Papoea's tenminste niet in een gesloten archief (Kennedy aan Juliana en Bernhard).

    • Wim van Westerop