Dure skimode verovert de pistes in St. Moritz en Gstaad

In klassieke skibestemmingen, zoals St. Moritz en Gstaad, skiën mensen het liefst in designerkleding, schrijft Suzy Menkes.

Er is nog geen vlokje sneeuw gevallen, op Avenue Montaigne, de dure Parijse modestraat – al was er deze herfst wel zo'n overvloed aan bessen op het platteland dat je daarna een strenge winter zou mogen verwachten, in Europa. Misschien is dat wel de reden dat allerlei topmerken hun aandacht op de berghellingen hebben gericht – ze maken alles, van schattige skipakjes tot high-tech accessoires en met logo's bedrukte ski-uitrustingen.

HELEMAAL COOL

Als er `Dior' op je ski's staat, glij je niet sneller van de hellingen af, en je hebt waarschijnlijk een grotere kans dat je handschoenen en brilletje plotseling verdwijnen als die dubbele Chanel-C erop staat. Maar voor wie graag nagefloten wil worden tussen de besneeuwde toppen: modieuze skikleding is wel helemaal cool. Er is een hele berg aan high-tech skitoebehoren te koop: niet alleen ski's en stokken, maar ook van logo's voorziene helmen, rugzakken, zonnebrillen, oorwarmers en sneeuwdichte sporthorloges. Natuurlijk staan bij al die designprullaria de merknamen er in alpenkoeienletters op.

Voor het après-skiën is de keus zelfs nog groter. Je kunt moonboot-aan-moonboot rond de schaatsbaan staan in je kleurig bedrukte nylon Pucci-laarzen, of er net zo gedrongen en borstelig uitzien als de bontrijglaarsjes van design-iconen als John Galliano of Marc Jacobs. En je hóeft die pluizige lamsvachten Ugg-laarzen natuurlijk niet alleen 's zomers op Sunset Boulevard te dragen, louter en alleen omdat heel jong Hollywood erin loopt.

Wat kleren betreft, ook als je een glamoureus design-skipakje te kostbaar vindt om mee door de maagdelijke sneeuw te rollen (of als je de gevoelstemperatuur in Diors ski-minirokje te laag vindt): er is een enorme keus aan sneeuwproof haute couture. Die varieert van traditionele overalls en parka's tot gestroomlijnde versies van de spijkerbroeken en mooie onderhemdjes die je de hele winter al hebt gedragen.

WINTER WONDERLAND

Dan zijn er nog de winter-wonderland-inspiraties: al die vrolijke bontsjalen met pompoms, Davy Crockett-hoeden en mutsen van vossenbont zoals ze voor het laatst te zien waren in de jaren zestig. Die jet-set dagen, toen een nieuwe society samenkwam in St. Moritz en Gstaad, zijn de reden dat high-fashion skikleding weer uit de ijskast is gehaald.

Niemand verwacht dat hij Galliano of Jacobs bij de skilift zal ontmoeten, hoewel Valentino een designer-nestor van het chalet-leven in Gstaad is, en Jean Charles de Castelbajac zich op enige authenticiteit kan beroemen omdat hij al jaren opvallende en ergonomische skikleding ontwerpt. Toen hem werd gevraagd of hij zelf skiet, moest Christian Lacroix, die bij Pucci de kleurrijke parka's met wervelende patronen ontwerpt, hard lachen.

Maar Laudomia Pucci, die momenteel het image van het merk bewaakt, zegt: ,,Het is niet alleen maar een uitbreiding van het merk – het is het dna van Pucci, het is hoe mijn vader begon.'' Ze heeft het over de markies Emilio Pucci, die in de mode terechtkwam, toen hij werd gefotografeerd terwijl hij aan het skiën was in de kleding die hij zelf had ontworpen. De Florentijnse ontwerper, lid van het Olympische skiteam voor Italië in 1934, begon met zijn designer-skikleding in de late jaren vijftig.

GEZONDE BERGLUCHT

Pucci staat ook voor de periode dat de jet set opkwam. Tegenwoordig, nu reizen op zijn best corvee is en op zijn slechtst een beangstigende ervaring, vormt het idee dat reizen destijds iets voor de betere kringen was een belangrijk bestanddeel van de fantasieën van mode-ontwerpers.

Maar het beeld van het gezonde leven in pure berglucht overheerst nog steeds de wintermode. De ontwerpen van Michael Kors zitten vol met die Aspen-elegantie – een ruime, sportieve Amerikaanse versie van mode voor de berghellingen en daarnaast en overal.

Een goedgevulde klerenkast voor de wintersport bevat winterwitte en gletsjerblauwe sweaters met sneeuwbal-achtige wollen balletjes of meer casual Canadese geruite houthakkershemden, alsmede jasjes van de vacht van een eenjarig schaap, met de witte lamshuid-kant aan de buitenkant.

Hoewel de merk-skikleding vooral gericht lijkt op vrouwen, hebben mannen ook een ruime keuze, bijvoorbeeld iets uit de Prada sportcollectie of een gestroomlijnde versie van ouderwetse lange opa-onderbroeken, van Dior Homme.

En de meest luxueuze outfit voor een skikonijntje? Dat is een lamsvachten jasje, beborduurd met een dun laagje kristal, van Roberto Cavalli – voor het geval dat er ineens tóch geen sneeuw blijkt te liggen.

© International Herald Tribune/ 2004

    • Suzy Menkes