Doperwtenpuree met gerookte coquilles

Als ik in mijn keuken rondkijk en de elektrische apparaten, speciale pannen van allerlei vormen en materialen, potjes kruidenmengsels en flesjes smaakgevers van `liquid smoke' tot knoflookgelei met chilipepers zie, realiseer ik mij dat ik binnenkort echt drastisch moet opruimen. De elektrische brood- en pastamachines gaan de kelder in en er wordt een selectie gemaakt uit de grote stapel cake- en bakvormen waarvan zeker tweederde zelden of nooit gebruikt wordt. Maar een vrij recente aanwinst blijft in de keuken – mijn rookoven. Uit deze veelzijdige `oven' komen de meest lekkere en verrassende dingen, zoals de coquilles voor dit bijzonder mooie borrelhapje voor de kerstdagen.

Kook de doperwten in kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze in een zeef en laat ze schrikken onder de koude kraan. Laat ze goed uitlekken en doe ze in een kleine keukenmachine of een blender.

Pluk de blaadjes van het takje munt en doe de blaadjes in de blender met de doperwten. Voeg de crème fraîche, het citroen- of limoensap en de olijfolie toe en draai tot een romige puree. Proef en breng de puree op smaak met zout en peper en zo nodig extra citroen- of limoensap.

Snijd de coquilles horizontaal doormidden en leg ze op het rooster van de rookoven. Schep een dessertlepel rookmot in het midden van de rookoven. Bekleed de lekplaat met aluminiumfolie, zet in de rookoven op de rookmot en zet er het rooster met de coquilles boven. (volg anders de aanwijzingen van de fabrikant.) Zet de rookoven op een middelhoog vuur tot er vanonder de lekplaat rook omhoog begint te kringelen. Schuif dan meteen het deksel op de oven en laat circa 15 minuten roken.

Verdeel de doperwtenpuree over 8 amuselepels of kleine schoteltjes en leg er een nog warme gerookte halve coquille op. Bestrooi licht met zout en peper en besprenkel met een drupje citroen- of limoensap.

Voor 8 personen als borrelhapje of amuse:

200 gram diepvries doperwten

1 takje verse munt met circa 5 blaadjes

2 eetlepels crème fraîche

1 tot 2 theelepels citroen- of limoensap, plus wat voor het besprenkelen

1 eetlepel extra vergine olijfolie

zout en versgemalen peper

4 mooie verse coquilles, elk circa 60 gram

    • Kim Maclean