ALLEENHEERSERS

`Queen of ice' Sonja Henie was pas elf jaar oud toen ze voor het eerst deelnam aan de Olympische Winterspelen. De kunstrijdster was op dat moment al twee jaar lang kampioen van haar vaderland Noorwegen. In 1924 in Chamonix kwam ze ten val en werd laatste. Vier jaar later won de Noorse goud bij de Spelen in St.Moritz. Er volgden nog negen wereldtitels en twee olympische gouden medailles. Minstens zo beroemd werd Henie door haar filmrollen en haar deelname aan de ijsrevues. Hierdoor kon ze zich al in 1937, als een van de eersten, sportmiljonair noemen. ,,Ik wil voor het schaatsen betekenen wat Fred Astaire voor het dansen heeft betekend'', verklaarde ze ooit. In de oorlog kwam ze in opspraak omdat zij al te vriendschappelijke banden met de nazi's had ontwikkeld. Na de Duitse invasie in Noorwegen werd haar woning bij een huiszoeking volledig gespaard: zij had haar huishoudster opdracht gegeven de foto's waarop zij Hitler de hand schudt prominent uit te stallen. Haar `foute' verleden werd haar na verloop van tijd vergeven: tijdens een tournee van haar ijsshows in Noorwegen trok ze in 1953 ruim 350.000 toeschouwers. In de jaren na de oorlog werd haar leven getekend door drankmisbruik en mislukte huwelijken. In 1969 overleed zij op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie. Een jaar voor haar dood schonk ze haar kunstcollectie aan de Noorse staat: die kunstwerken zijn in een museum net buiten Oslo te bezichtigen.

Dit is de twintigste en laatste aflevering in een serie over alleenheersers in de sport.

    • Erik van der Walle