Agenda

De rubriek `Uit de school geklapt' richt de blik op kleine maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: de agenda.

Ytsoen uit 4vwo heeft een zwarte agenda. Op de voorkant heeft ze een plaatje van de rockband The Rasmus geplakt. De pagina's heeft ze aan de zijkant met nagellak beklad. ``Ik dacht dat ze dan gingen glimmen, maar nu stinkt mijn agenda naar aceton'', zegt de leerling van het Groene Hart Lyceum in Alphen aan den Rijn.

In haar agenda heeft Ytsoen een stempelkaart gestopt. ,,Als je te laat op school komt, moet je bij de administratie een stempel halen. Na drie stempels moet je een uur nablijven'',vertelt ze. Het maakt haar niet zoveel uit wat voor agenda ze heeft. ``Schoolspullen zijn al erg duur. Ook nog een dure agenda heb ik niet nodig. Die gooi ik na een jaar toch weer weg.''

Haar vriendin Carolien vertelt dat ze vroeger samen verhaaltjes in agenda's schreven. ``Dat deden we in de eerste en tweede klas tijdens saaie lessen'', zegt ze.

Ytsoen: ``Daar hebben we nu niet zoveel tijd meer voor. Het is ook nogal nutteloos, want je kunt ook gewoon met elkaar praten.''

Ook de agenda van Diewke uit 6vwo staat niet vol verhalen. Ze heeft dit jaar een Neon agenda. Op de voorkant staan woorden in fluorescerende letters. De pagina's in haar agenda zijn opvallend wit. Enkele heeft Diewke opgesierd met foto's van haar vrienden. Op andere heeft ze gratis ansichtkaarten geplakt. ``Mijn agenda is lekker duidelijk. Je hebt ook agenda's met maar één dag op een bladzijde. Dat is niet overzichtelijk en dan heb je een bakbeest van een agenda.''

Brugklasser Jeftha pakt een rode All Star agenda uit zijn rode All Star rugzak. ,,Een tijdje geleden had ik ook nog eens schoenen van dat merk'', zegt hij. Volgens de brugklasleerling is het Xtreme agenda dit jaar het populairst. ,,Daar staan veel skateboard en snowboard plaatjes in. Je kreeg er gratis een rugtas bij.''

De 13-jarige Yorick wilde graag een originele agenda hebben. Hij laat zijn Bert & Ernie agenda zien waarop de twee Sesamstraat figuren als dj's staan afgebeeld. ``Ik vond die wel lollig, een lichtpuntje. Ik wilde een andere agenda hebben dan de rest van de klas, anders is het zo eentonig. Misschien koop ik volgend jaar wel een Barbie agenda.''

    • David Haakman