A. Cartellieri:

Antonio Salieri, `the bad guy' in de Mozartfilm Amadeus, krijgt steeds meer waardering. Cecilia Bartoli nam het met een spectaculair gezongen cd op voor de componist die werd afgeschilderd als een `toonbeeld van middelmatigheid' naast de geniale Wolfgang Amadeus Mozart.

Salieri was niet alleen de leraar van Beethoven, Schubert, Liszt en Mozarts zoon Franz Xaver, maar ook van de jong gestorven Antonio Cartellieri (1772-1807). Zijn kerstoratorium La celebre Nativitá del Redentore (De beroemde geboorte van de Verlosser) staat nu op cd en klinkt als vrolijke opera. De `good guys' als de Goddelijke Liefde, Johannes de Doper en de Engel van de Glorie overwinnen de `bad guys' als de duivel Sanatasso en zijn demonen. De stijl van Cartellieri, opgegroeid in Duitsland, herinnert nogal eens aan Gluck en Mozart. Goed gezien van Salieri!

Kerstoratorium;

Das Neue Orchester

(Capriccio 71 015)

****

    • Kasper Jansen