`Werkers betalen 200 euro te veel'

De meeste werknemers in Nederland betalen een onnodige verzekeringspremie voor het zogenoemde WAO-gat. Het gaat volgens werkgeversvereniging AWVN om gemiddeld 200 euro per werknemer per jaar. Deze verzekering is door het sluiten van het sociaal akkoord, vorige maand, met terugwerkende kracht sinds 1 januari 2004 overbodig geworden.

Het WAO-gat bestaat sinds 1993. Toen besloot het kabinet de uitkering van zieke werknemers – 70 procent van het loon – na een aantal jaren ziekte geleidelijk te verlagen tot iets boven het minumumloon. Vooral bij jongeren die maar kort hebben gewerkt gaan de uitkeringen sindsdien snel achteruit. De ingreep moest zieke werknemers prikkelen om werk te zoeken, maar het WAO-gat werd op grote schaal bijverzekerd.

Volgens werkgeversvereniging AWVN, adviseur bij honderden CAO's, heeft in de meeste gevallen de werkgever een collectieve verzekering afgesloten, waar werknemers naar keuze aan kunnen meedoen en ook de premie voor betalen. Verzekeringsdeskundige Ap Fraterman van AWVN schat in dat het om 1 miljard euro premie per jaar gaat.

Het WAO-gat komt te vervallen in het nieuwe WAO-stelsel dat op 1 januari 2006 in moet gaan. Daarin is de uitkering van duurzaam arbeidsongeschikte werknemers gefixeerd op 70 procent van het loon. Omdat werknemers pas na twee jaar ziekte in de WAO komen, bestaat het WAO-gat risico dus niet meer sinds 1 januari 2004.

AWVN heeft verzekeraars opgeroepen om vanaf nu geen premies meer te heffen tot de nieuwe WAO-voorstellen kracht van wet hebben gekregen. Dan staat vast dat het WAO-gat risico niet meer bestaat en kan de verzekering worden opgezegd. De verzekeraars moeten volgens AWVN dan ook de premies over 2004 terugbetalen: naar schatting dus 1 miljard euro.

De werkgeversorganisatie heeft vandaag al met de verzekeraar De Amersfoortse afgesproken dat die vanaf nu geen premies meer zal heffen voor een WAO-gatverzekering, die de AWVN al had afgesloten voor een groot aantal ondernemingen. ,,Ik hoop dat deze benadering een sneeuwbaleffect heeft'', zegt Fraterman die de onderhandelingen deed.