Veroordeling ambtenaren om corruptie bouw

De rechtbank heeft deze week vier ambtenaren en een aannemer veroordeeld in de bouwfraudeprocessen. Een ambtenaar is vrijgesproken omdat de rechter er niet van overtuigd was dat hij giften heeft ontvangen met de bedoeling een aannemer te bevoordelen.

Vanochtend veroordeelde de rechtbank in Rotterdam twee van de ambtenaren en een aannemer. Voor het aannemen van cadeaus hebben beide ambtenaren een taakstraf van 240 uur opgelegd gekregen. De aannemer wordt veroordeeld tot een boete van 2.500 euro voor het betalen van de jubileumreceptie van een ambtenaar.

Tegen Jaap van der W. en Jac J., beide van rijkswaterstaat, waren ook voorwaardelijke gevangenisstraffen geëist.

De aannemer betoogde eerder deze maand tijdens een zitting dat de betaling van de jubileumreceptie van Van der W. de bedrijven in staat stelde te netwerken. ,,De aannemerscombinatie had zich simpelweg kunnen laten uitnodigen voor de receptie'', stelt de rechter.

De rechtbank acht verder bewezen dat de Brabantse opzichter van rijkswaterstaat J. geldbedragen heeft ontvangen en korting kreeg bij de bouw van zijn huis. Ook betaalde een bouwonderneming zijn vakantie naar Curaçao.

Gisteren werd een 58-jarige Limburgse rijksambtenaar vrijgesproken in de bouwfraudezaak. De rechter is er niet van overtuigd dat de eerste ambtenaar giften heeft ontvangen met de bedoeling een goed woordje voor aannemer Koop te doen. De andere, 46-jarige, ambtenaar heeft een buitenboordmotor geaccepteerd in ruil voor lobbyen voor Koop en kreeg een werkstraf van tachtig uur opgelegd.

Eerder deze week werd de voormalige gemeenteambtenaar van Hoorn Jan A. veroordeeld. Hij heeft een werkstraf van 240 uur opgelegd gekregen omdat hij zich liet omkopen met een auto.

De komende weken dienen nog meer rechtszaken voor de Rotterdamse rechtbank. Klokkenluider Ad Bos en een hoge ambtenaar van rijkswaterstaat zijn gedagvaard wegens corruptie. Ook de vier bouwondernemingen VolkerWessels, Heijmans, Koop en BAM en twaalf (ex-)bestuurders moeten zich verantwoorden voor aan de bouwfraude gerelateerde zaken.