Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over het besluit of Turkije lid van de EU kan worden. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Verslag van de reis van premier Balkenende naar de staatshoofden in Berlijn, Parijs, Wenen en Brussel over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nova. Studiodebat met politici over de onderhandelingen met Turkije over de toetreding tot de Europese Unie. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

De confrontatie. Portret van de 19-jarige Jacco die geboren is met een open rug en orthopedische schoenen draagt. Zijn rug wordt zwakker en daarnaast werken zijn blaas en darmen niet goed. Om dat probleem op te lossen, wordt eem pompje geplaatst dat er voor moet zorgen dat hij geen urine meer verliest en geen luiers meer hoeft te dragen. Ned.1, 19.30-20.00u.

PRAATPROGRAMMA

B&W. Gesprek met Suzanne Bosman van RTL en met Sacha de Boer van de NOS over de totstandkoming van het jaaroverzicht en hoe zij zelf op het afgelopen jaar terugkijken. Ned.3, 19.30-20.00u.

Nieuwslicht. Aandacht voor de eerste versie van de single Do they know it's Christmas time van Band Aid, waarom prins Bernhard alleen maar dochters heeft, spiritualiteit en het mogelijke uitsterven van bonobo's. Ned.3, 21.20-22.00u.

Barend & Van Dorp. Laatste uitzending van dit seizoen met Europees coördinator terreurbestrijding Gijs de Vries en schrijver Hafid Bouazza. De talkshow is 7 maart weer terug. RTL4, 22.30-23.50u.

AMUSEMENT

Lingo. Presentatrice Nance leidt voor de duizendste keer dit spel waarin spelers woorden moeten raden. Ned.2, 19.25-19.55u.

FILM

Home Alone 3 (Raja Gosnell, 1997, VS). Alex D. Linz nam hoofdrol van Macaulay Culkin over voor tweede vervolgfilm waarin jochie solitaire strijd aangaat met boeven. Slapstick en onderbroekenlol. Yorin, 20.30-22.30u.

.Toy Story (John Lasseter, 1995, VS). Eerste avondvullende computeranimatiefilm uit de geschiedenis brengt speelgoed van hard plastic tot leven. Cowboy Woody wordt in populariteit overvleugeld door astronaut Buzz Lightyear. Dezelfde Pixar Animation Studios tekenden later al even digitaal voor o.a. Finding Nemo en The Incredibles. VRT, 21.40-23.11u.

Cruel Intentions (Roger Kumble, 1999, VS). Vijfde verfilming van Pierre Choderlos de Laclos' brievenroman `Les liaisons dangereuses' uit 1782 speelt in het Manhattan van de jaren negentig. Film over manipulatie en verleiding in rijkeluismilieu werd destijds in deze krant omschreven als ,,veredelde soap''. Net5, 21.55-23.40u.

.The Dancer Upstairs (John Malkovich, 2002, VS/Spanje). Regiedebuut van acteur John Malkovich is genuanceerde politieke thriller. Scenario is geïnspireerd door de arrestatie van de Peruaanse Lichtend Pad-leider Abimael Guzman in 1992. Het knappe van Malkovich' film is dat hij laat zien dat gewelddadige middelen verderfelijk zijn, het gedachtegoed erachter niet. Canvas, 23.00-1.10u.

De grønne slagtere (Anders Thomas Jensen, 2003, Den.). Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.55-1.35u.

.The Opposite of Sex (Don Roos, 1998, VS). Regiedebuut van scenarist Roos (Single White Female) is een vileine komedie over een gemeen pubermeisje (Christina Ricci), dat politiek-correcte opvattingen over homo's en verschillende soorten liefde aan haar laars lapt. Slimme constructie met voice-over speelt met de vooroordelen van de kijker. Net5, 0.25-2.15u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met ontwerper Jurgen Bey, een van de ontwerpers van Droog Design, over de overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag. Bey maakt van oude spullen designobjecten door ze in een nieuw jasje te steken. Radio 1, 19.04-20.00u.

Poster. Portret van de Italiaanse zangeres Laura Pausini. Zij vertelt over het begin van haar muziekcarrière en over hoe het allemaal begon. De nummers La Solitudine en Strani Amore brachten haar wereldfaam. Radio 2, 22.05-23.00u.

De avonden. Na het uitzicht van beeldhouwer Har van der Put in Den Bosch onder meer bespreking van de roman Natasja van de schrijver David Bezmozgis en de expositie Stillevens van schilder Pieter Claesz (1596-1660), te zien in het Frans Halsmuseum in Haarlem. Na tienen Joost Conijn over zijn film waarin een Nederlands gezin zich tot de islam bekeert. 747AM, 21.02-23.00u.