`Submission' op festival Rotterdam

De film Submission zal volgende maand te zien zijn op het International Film Festival Rotterdam. Er komt daar ook een debat over de positie van film en filmmakers.

Festivaldirecteur Sandra den Hamer maakte dit vanmorgen bekend. Het festival blijkt bovendien in conflict te zijn met de Nederlandse distributeur Contact Film. Daardoor zullen enkele belangrijke films op het festival ontbreken.

Den Hamer wil de omstreden film Submission van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali vertonen in het kader van een hommage aan de vermoorde regisseur. Er komt een internationaal debat over de vrijheid en verantwoordlijkheid van filmmakers. Daar past Submission volgens Den Hamer goed bij. ,,We vertonen immers ook verboden Iraanse films en illegale Chinese films.'' Ze realiseert zich dat dit gevolgen heeft voor de beveiliging.

Het gesubsidieerde distributiebedrijf Contact Film wil niet langer gratis zijn films ter beschikking stellen aan het festival. Omdat het festival uit principe niet wil betalen, zullen films als Tropical Malady van Achipathong Weerasethakul en Exils van Tony Gatlif, die bedie prijzen wonnen in Cannes, niet te zien zijn. De speelfilm Whisky van Juan Pablo Rebella en Pablo Stoll en de documentaire 10e chambre - instance d'audience van Raymond Depardon maakten ook furore in Cannes, maar komen evenmin naar Rotterdam.

Volgens directeur Gerard Huisman van Contact is het een kwestie van overleven. Zijn bedrijf is in de laatste Cultuurnota aangewezen als `ondersteunend instituut' en krijgt voorlopig slechts voor één jaar subsidie. ,,Wij hebben de recette hard nodig'', zegt Huisman. Hij stelt dat de vijf Contact-films die vorig jaar in Rotterdam zijn vertoond, het festival gemiddeld 1.400 bezoekers opleverden en een gezamenlijke winst van 15.000 euro na aftrek van alle kosten. ,,Contact krijgt daar niets van.''

Festivaldirecteur Den Hamer voorziet financiële problemen als ze distributeurs voor alle voorstellingen gaat betalen. Internationaal is het op festivals gebruikelijk dat de eerste drie films nooit vergoed worden. Den Hamer onderstreept dat er een akkoord is met de twaalf andere Nedelandse distributeurs met films op het festival. ,,Die hebben er geen problemen mee.''