(Sommige) Indiase vrouwen krijgen een rechtje meer

Voorvechters van gelijke rechten voor vrouwen in India hebben deze week een overwinninkje geboekt. Broer en zus zullen in de toekomst als gelijkwaardig worden beschouwd als familiebezit moet worden verdeeld. Nu strijkt de zoon het grootste deel van de erfenis op bij overlijden van de vader.

De Indiase regering heeft de weg vrijgemaakt voor aanpassing van de zogeheten Hindu Succession Act van 1956. Het bijstellen van de wet betekent een stap voorwaarts als het gaat om gelijke rechten van vrouwen binnen de familie. In India gaan familie-eigendommen bij overlijden van de vader en afwezigheid van een testament, automatisch over in handen de zoon des huize. De dochter blijft doorgaans achter met lege handen.

,,Zij heeft recht op 12,5 procent van de erfenis, maar in de praktijk krijgt zij meestal niets'', zegt Ranjana Kumari, directrice van het Centrum voor Sociaal Onderzoek in Delhi. ,,Dit is een stap in de goede richting, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Voordat deze regelgeving ook gewoonte wordt, zijn we zo 100 jaar verder.''

De nieuwe erfenisregels zijn ook gunstig voor het afremmen van de praktijk van bruidschatten. Officieel mogen aanstaande bruidegoms in India niet vragen om een bruidschat, maar doen zij dat vaak wel. De ouders van de bruid ontkomen er dan niet aan om over de brug te komen met een aantrekkelijke bruidschat. Daarmee voorkomen zij dat een huwelijk mogelijk wordt afgeblazen. Aanstaande bruiden, die mede-erfgenaam zijn, zullen minder snel worden lastig gevallen met verzoeken om bruidschatten.

Aan de nieuwe regelgeving zitten echter wel haken en ogen, zegt Kumari. De gelijke positie van broer en zus heeft alleen betrekking op familiebezit verkregen door erfopvolging. ,,De middenklasse is de afgelopen jaren fors gegroeid, waardoor bepaalde groepen nu in staat zijn om huizen te kopen. Dat soort eigendommen valt buiten de wetgeving'', zegt Kumari. Vaders blijven verder de optie houden om in een testament alles aan de zoon toe te bedelen. Kumari: ,,En voor de weduwe verandert er voorlopig niets. Zij heeft slechts recht op een klein deel van de erfenis en moet maar hopen dat haar kinderen voor haar zullen blijven zorgen.''

De Hindu Succession Act is bovendien alleen van toepassing op hindoes, boeddhisten, jains en sikhs. ,,Het is nu zaak dat de regels ook voor andere religies in dit land van toepassing worden. We hebben hier ook nog een gemeenschap van 150 miljoen moslims. Waarom zouden de dochters in moslimfamilies niet dezelfde rechten hebben als die in hindoefamilies'', vraagt Kumari zich af.

    • Philip de Wit