Rotterdamse motie voor behoud van eigen krant

Rotterdamse politici komen op voor het Rotterdams Dagblad. ,,Ik zou 'm niet kunnen missen.''

De gemeenteraad van Rotterdam vindt dat het Rotterdams Dagblad als zelfstandige krant moet blijven bestaan. In een door alle partijen gesteunde motie sprak de raad gistermiddag uit `dat er voor een goed functioneren van de lokale democratie een Rotterdamse krant moet zijn'.

De lokale politiek reageert daarmee op het plan van de krantenuitgevers PCM en Wegener om zeven regionale kranten samen te voegen met het Algemeen Dagblad, om zo een nieuwe, `randstedelijke krant' te vormen. Deze krant zou dan verschillende regionale katernen moeten krijgen. Behalve het Rotterdams Dagblad moeten onder meer de Haagsche Courant en het Utrechts Nieuwsblad in de nieuwe krant opgaan.

Bij de redactie van het Rotterdams Dagblad is het plan slecht gevallen. Ook veel abonnees blijken het geen goed idee te vinden. De krant heeft tot nu toe ruim drieduizend steunbetuigingen van verontruste lezers ontvangen.

Gisteren diende de PvdA in de gemeenteraad een motie in die stelt dat `het Rotterdams Dagblad een forum is voor lokale politieke discussies' waarin bewoners `hun vertegenwoordigers in raad en bestuur kunnen volgen' en `hun mening over lokale politieke onderwerpen en politici kunnen geven'.

Nadat alle partijen in de raad hun steun aan de motie hadden betuigd, stelde burgemeester Ivo Opstelten dat ook hij vindt dat ,,een stad als Rotterdam zo'n krant moet hebben''. Opstelten figureerde gisteren tevens als één van de prominente stadsbewoners die nu elke dag op de voorpagina van het Rotterdams Dagblad hun mening over de krant geven. ,,Rotterdam is een stad die durft. Zo'n stad verdient een eigen krant met lef!'', schreef Opstelten.

Vóór Opstelten was de beurt aan fractieleider Ronald Sørensen van Leefbaar Rotterdam. Hij schreef woensdag: ,,Ik heb er een haat- en liefdeverhouding mee, maar ik zou 'm toch niet kunnen missen.'' De fractie van Leefbaar Rotterdam deelt het Rotterdams Dagblad gewoonlijk in bij de `linkse media', die men bevooroordeeld vindt. Bij het bankje in de raadszaal waar de pers zit, komen tijdens de vergadering regelmatig raadsleden klagen over de aanpak van de krant. Tegelijk gaan exemplaren van de krant er altijd van hand tot hand. Dit gebeurt niet met andere kranten die sinds de opkomst van Pim Fortuyn dagelijks één (Telegraaf, Algemeen Dagblad) of meer (Metro) pagina's Rotterdams nieuws zijn gaan bieden.

Diverse leden van Leefbaar Rotterdam refereerden bij hun stemverklaringen aan die dubbele houding. Willem de Waal: ,,Ik mis af en toe het objectieve, maar ik steun de motie.'' Ineke Sonneveld: ,,Ik erger me wild aan die krant, maar ik zou 'm ook missen.'' Henk Sonneveld, haar echtgenoot: ,,Nou moet ik die motie wel steunen, want anders ergert ze zich niet meer aan die krant maar alleen nog aan mij.'' Uiteindelijk stemden drie leden van Leefbaar Rotterdam en twee leden van de VVD tegen de motie.

Het Rotterdams Dagblad is in 1991 ontstaan door een fusie van Het Vrije Volk (sinds 1900) en het Rotterdams Nieuwsblad (sinds 1878). De oplage is 90.457 stuks.

    • Gretha Pama