Rente daalt naar laagste peil sinds de jaren vijftig

De rente op de kapitaalmarkt heeft gisteren zijn laagste peil bereikt in meer dan vijftig jaar. De effectieve rente op tienjarige staatsleningen daalde kortstondig naar 3,50 procent. Zo laag heeft deze rentevoet sinds het tweede kabinet-Drees, halverwege de jaren vijftig, niet gestaan.

Vergelijkbare statistieken gaan terug tot 1955. Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt cijfers van de vijf langst lopende staatsleningen bij. Daarvóór is uitsluitend de rentevoet consequent bijgehouden van zogenoemde grootboekleningen van de staat, die niet geheel vergelijkbaar zijn met staatsleningen.

De rente op de kapitaalmarkt heeft via de rente die banken elkaar onderling berekenen grote invloed op de hypotheekrente. Verzekeraar Aegon maakte vanmorgen bekend zijn hypotheektarieven te verlagen. Vorige week deed de Rabobank dit ook al, nadat onder meer de Postbank met de tarieven naar beneden was gegaan.

Dat de rente zo ver is gedaald heeft gunstige en minder gunstige gevolgen. Geld lenen, voor bedrijven en voor burgers via de hypotheek, wordt goedkoper. Voor pensioenfondsen die in staatsleningen beleggen is de lage rente juist zeer nadelig, omdat het rendement de toename van de pensioenverplichtingen niet of nauwelijks meer kan goedmaken.

Oorzaak van de lage rentevoet is volgens analisten op de obligatiemarkt het verslechterde vooruitzicht op economisch herstel in de landen van de eurozone, waaronder Nederland. Dat betekent dat de Europese Centrale Bank de rente op zeer kortlopende kredieten op de Europese geldmarkt van nu 2 procent voorlopig laag zal houden. Ook vermindert de inflatiedruk, hetgeen gunstig is voor de rentemarkten. Omdat een koersstijging van de euro een verlagend effect heeft op de inflatie, hangt ook de recente opmars van de euro tegenover de dollar samen met de teruglopende rente.

De rente op tienjarige staatsleningen steeg vanmorgen overigens weer, tot 3,58 procent. Oorzaak was de publicatie van de Duitse Ifo-indicator die de toekomstige economische activiteit in Duitsland weergeeft.

De indicator bleek veel hoger dan verwacht, met een waarde van 96,2. Dat betekent dat Duitse ondernemers het positiefst zijn over hun vooruitzichten sinds april van dit jaar.

De rente op tienjarige staatsleningen bereikte een hoogtepunt van meer dan 12 procent in 1981. Dat viel destijds samen met een hevige recessie en forse prijsdalingen op de woningmarkt.