Ramsj

Wolters-Noordhoff Wereldatlas. Gebonden, Wolters-Noordhoff 2001, van €89,50 voor €39,50. De Boekenmarkt Den Haag (070–3658226; www.de-boekenmarkt.nl)

Vierde editie van de bekende wereldatlas van Wolters. Het boek is in groot formaat en telt 400 pagina's: 169 pagina's met (goede) kaarten, daarna een korte beschrijving van alle landen gevolgd door een gedetailleerde index.

Paul Huf: Highlights. Gebonden, Kempen 1994, van €89,– voor €29,–. De Boekenmarkt Den Haag (070–3658226). Donner Rotterdam

Dit mooie fotoboek in groot formaat bevat een selectie uit het werk van de bekende fotograaf Paul Huf (1924-2002). De nadruk ligt op foto's van bekende schrijvers en acteurs, naakten, stillevens en landschappen – in kleur en zwart-wit. Verder veel modefoto's. Huf was de eerste die voor reclamecampagnes `echte mensen' gebruikte, in plaats van fotomodellen.

Geoffrey Miller: De parende geest. Paperback, Contact 2002, van €16,50 voor €6,90. Scheltema Amsterdam

Is onze geest net als de staart van een pauw? Dat wil zeggen: vooral een ding om een geschikte seksuele partner mee te vinden? Volgens Miller wel. Hij schrijft over de soms bizarre paringsrituelen in het dierenrijk en laat zien dat wij niet veel anders zijn. Boek van ruim 400 pagina's, met noten en enorme bibliografie. De ondertitel luidt: `Seksuele selectie en de evolutie van het bewustzijn'.

Richard Hamblyn: De taal van de wolken. Paperback, Anthos 2001, van €24,90 voor €7,99. De Slegte (www.deslegte.com)

Dit boek vertelt het verhaal van Luke Howard, een dertigjarige Britse amateur-meteoroloog die in 1802 – geïnspireerd door Linnaeus – als eerste een classificatie ontwierp van de wolken. Howard is de man die de namen cirrus, stratus, cumulus en nimbus bedacht – de `taal van de wolken' dus. Onderhoudend geschreven en positief ontvangen.

Rudi Rotthier (red.): Ceasars van de wildernis. Paperback, Atlas 2000, van €24,95 voor €9,50. Steven Sterk Utrecht

Interessante studie over de vroegste `ontdekkers' van Canada. Rotthier portretteert acht van deze mannen. Hij citeert daarbij uitvoerig uit hun geschriften. Het ging om mannen van lage Europese komaf die trouwden met indiaanse vrouwen en die in pelzen handelden. Sommige genieten nog enige bekendheid, zoals Pierre Radisson en Alexander McKenzie. Zeer onderhoudend.

Carine Steverlynck: Als de ooievaar komt. Paperback, Lannoo 2000, van €16,95 voor €5,50. De Slegte (www.deslegte.com)

Interessant boek over vrijen, trouwen en moeder worden in Vlaanderen in de 20ste eeuw. Steverlynck baseerde zich onder meer op zestig interviews met vrouwen. In het hoofdstuk `In en rond het echtelijk bed' schrijft zij ongeremd over onder meer: menstruatie, het vrouwenlichaam en ongewilde kinderloosheid. Met interessant historisch illustratiemateriaal.

Eleanor Sims, Boris I. Marshak: Peerless Images. Gebonden, Yale University Press 2002, van €96,– voor €35,–. Roelants Nijmegen (024–3221734; www.roelants.com)

Mooi groot boek over de Perzische schilderkunst van de prehistorie tot aan het begin van de twintigste eeuw. Dit is het eerste overzichtswerk op dit terrein. Het gaat om een catalogus bij een tentoonstelling die te zien was in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Norbert en Stephan Lebert: Want jij draagt mijn naam. Paperback, Anthos 2001, van €18,90 voor €4,99. De Slegte

In 1959 interviewde de Duitse journalist Norbert Lebert de kinderen van enkele bekende nazi-kopstukken (waaronder nazaten van Göring, Himmler, Bormann, Hess en Frank). Het manuscript bleef liggen tot het, na Norberts dood, werd teruggevonden door diens zoon Stephan, die ook journalist is. Stephan besloot de nazi-kinderen opnieuw te interviewen en weefde een en ander ineen tot een boeiend boek over `vaderlijke erfschuld'.

Dirk van Dalen: L.E.J. Brouwer. Paperback, Bert Bakker 2002, van €30,95 voor €12,50. Scheltema Amsterdam

Voor Luitzen Egbertus Jan Brouwer (1881-1966) was wiskunde `een onzintuigelijke interne architectuur, vergelijkbaar met muziek en poëzie'. Brouwer veroorzaakte twee wiskundige revoluties en geniet nog altijd wereldfaam. Hij was een van de grondleggers van de topologie en de zogenoemde intuïtionistische wiskunde. In ruim 560 pagina's volgt Van Dalen het leven van Brouwer van wieg tot graf. `Intellectueel geeft de biografie je veel genot', oordeelde H. Brandt Corstius in deze krant.

Leah Bendavid-Val: Stories on Paper and Glass. Gebonden, National Geographic 2001, van €63,85 voor €19,95. Donner Rotterdam (010- 217.5272).

Dit prachtige fotoboek in groot formaat bevat een selectie uit de oude beeldarchieven van National Geographic. Het gaat om 250, grotendeels niet eerder gepubliceerde foto's. Ze zijn verdeeld over vijf thema's, waaronder `Disasters Up Close' (met o.a. een foto van een nazi-bijeenkomst in 1933).

    • Ewoud Sanders