`Na inburgering niet langer allochtoon'

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie, VVD) wil af van het onderscheid tussen `autochtonen' en `allochtonen'. Wie ingeburgerd is, is volgens haar ,,gewoon Nederlander.'' ,,Wat je achter je eigen voordeur doet, moet je zelf weten.''

Verdonk zegt dat vandaag in een vraaggesprek in deze krant. Ze zegt zich grote zorgen te maken over ,,het traditioneel gerichte deel van de moslims dat zich van Nederland afkeert''.

Om mensen te `verbinden' organiseert het kabinet volgende maand in de Ridderzaal in Den Haag een grote conferentie. Hieraan doen tal van maatschappelijke organisaties en instellingen van allochtonen en autochtonen mee, aldus Verdonk. Ook de vrijwel voltallige ministerraad woont de conferentie bij.

De minister zegt dat het plan in het kabinet ontstond na de moord op Theo van Gogh, op 2 november. ,,We hebben ons toen de vraag gesteld: hoe krijgen we het voor elkaar dat allochtonen ook echt gaan meedoen in de samenleving? Hoe zorg je dat mensen, autochtoon en allochtoon, maar ook allochtonen onderling, niet met de ruggen naar elkaar gaan staan?''

Verder pleit Verdonk voor de Nederlandse cultuur als de leidcultuur. Ze vindt dat Nederland in het verleden ,,naïef is geweest''. ,,We hebben iedereen verwelkomd en dachten dat iedereen elkaar wel zou weten te vinden. Dat is niet gebeurd.'' Verdonk wil na haar ministerschap in de politiek blijven. ,,Nederland is nog niet van mij af.''

Vraaggesprek: pagina 3