Moskou blijft bij veiling deel Yukos

De verkoop van de kerndivisie van de door de Russische autoriteiten belaagde oliemaatschappij Yukos gaat door. Yuganskneftegaz gaat zondag 19 december onder de hamer, ondanks een Amerikaans vonnis dat gisteren uitstel voor een periode van tien dagen gelastte.

,,We zijn een gespecialiseerde dienst van de overheid en handelen conform de Russische wetten'', zo zei vandaag een woordvoerder van het Russische federale fonds voor staatseigendommen dat

belast is met de verkoop van Yuganskneftegaz. Volgens de Russische regering moet Yukos een

belastingschuld van circa 26 miljard dollar (19,5 miljard euro) betalen.

Yukos had eerder deze week surseance aangevraagd in Houston, in de staat Texas. Zo wilde Yukos beschermd worden tegen de eisen van de Russische regering en een veiling voorkomen. Yukos beweert slachtoffer te zijn van een conflict met het Kremlin over politieke activiteiten van zijn voormalige oprichter en topman Michail Chodorkovski. De oliemaatschappij is in Texas actief en heeft er bezittingen.

Waarnemers houden er rekening mee dat de uitspraak van de rechtbank in Houston de oliemaatschappij de mogelijkheid biedt bij de eventuele koper van Yuganskneftegaz een flinke schadeclaim in te dienen. De rechter, Laetitia Clark, had bij haar uitspraak een uitzondering gemaakt voor de Russische overheid om zo te voorkomen dat de soevereiniteit van buitenlandse regeringen in het geding zouden komen.

Ze verbood echter wel Gazpromneft, een onderdeel van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, mee te doen aan de veiling. Bovendien eiste ze dat financiële instellingen stoppen Gazprom te helpen bij het uitbrengen van een bod. Daarbij gaat het onder andere om de Franse bank BNP Paribas, Deutsche Bank AG, de Amerikaanse JP Morgan en ABN Amro.

Een zegsman van Yukos zei verheugd te zijn met het Amerikaanse vonnis. ,,We hopen dat de banken het vonnis respecteren en geen geld meer steken in de verkoop.''