Kamer twist over `noodrem' post

De regeringspartijen CDA en VVD zijn het onderling oneens over een zogenoemde `noodremprocedure' bij de liberalisering van de postmarkt. De Tweede Kamer lijkt overigens in te stemmen met het voornemen van minister Brinkhorst (Economische Zaken) de postmarkt uiterlijk eind 2007 geheel vrij te geven, zo bleek gisteren tijdens overleg tussen Kamer en minister.

Jaarlijks worden zo'n zes miljard poststukken besteld: 93 procent zakelijke post en 7 procent particuliere post. De markt is al deels vrijgegeven, maar TPG behoudt tot en met volgend jaar een monopolie op de briefpost tot 100 gram. In 2006 wordt dit monopolie beperkt tot 50 gram.

De datum voor algehele vrijmaking van de markt wil minister Brinkhorst laten afhangen van de vraag of er daadwerkelijk voortgang wordt geboekt bij de liberalisering van de postmarkten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waar ook de belangrijkste Europese concurrenten van TPG gevestigd zijn: Deutsche Post en Royal Mail. Is die voortgang volgens de minister onvoldoende en is er daardoor geen `gelijk speelveld', dan kan via de `noodremprocedure' de liberalisering in Nederland worden opgeschoven naar een latere datum. Overigens moet de hele postmarkt in de Europese Unie in 2009 zijn geliberaliseerd.

Terwijl het CDA gisteren bij monde van woordvoerster Van Vroonhoven-Kok zei blij te zijn met de `noodremprocedure', liet haar VVD-collega Van Egerschot weten er juist moeite mee te hebben. Volgens haar zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk op de juiste weg met de liberalisering, hetgeen wordt bevestigd door minister Brinkhorst. ,,Waarom dan de markt in het duister laten tasten'', zo hield Van Egerschot de minister voor. Vendrik (Groen Links) wees erop, dat de `noodrem' niet geldt voor `monopolist' La Poste uit Frankrijk, dat ook de Europese markt aan het verkennen is, maar de binnenlandse markt voorlopig op slot houdt.

De VVD sluit zich met haar standpunt aan bij dat van de nieuwkomers op de Nederlandse postmarkt, zoals Deutsche Post-dochter Selekt Mail Nederland. De gisteren als toehoorder aanwezige directeur John Kuiper van Selekt Mail zei de voorkeur te geven aan een latere datum voor liberalisering dan langer in onzekerheid te verkeren over het moment waarop de markt wordt vrijgegeven. ,,Ik wil weten wanneer we kunnen gaan investeren en bezorgers kunnen aannemen'', zei hij.