Jongensbesnijdenis uit ziekenfondspakket

Jongensbesnijdenis komt vanaf 1 januari 2005 voor eigen rekening van de patiënt. Nu zit de behandeling nog in het ziekenfondspakket. Daarbij wordt wel als voorwaarde gesteld dat het verwijderen van de voorhuid van de penis om medische redenen noodzakelijk is.

Urologen voeren ongeveer 17.000 van deze ingrepen per jaar uit. Uit onderzoek blijkt dat urologen als reden hiervoor de medische noodzaak aanvoeren. Maar volgens een schatting van Zorgverzekeraars Nederland, vindt meer dan 90 procent van jongensbesnijdenis om religieuze redenen plaats.

De verzekeraar betaal nu ruim 237 euro per ingreep. In totaal wordt er jaarlijks voor bijna vier miljoen euro onterecht gedeclareerd. Om dit misbruik te bestrijden, schrapt Minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) de besnijdenis nu uit het pakket, zo schrijft hij de Tweede Kamer.

Als een arts aangeeft dat een ingreep medisch noodzakelijk is, vergoeden de zorgverzekeraars de ingreep in principe altijd. ,,Als de arts een declaratie indient, gaan wij er van uit dat het zinnige zorg is'', aldus een ZN-woordvoerder. Hoogervorst gaf eerder dit jaar aan dat hij zou willen dat verzekeraars de declaraties beter controleren. Als goed alternatief voor besnijdenissen die wel medisch noodzakelijk zijn, noemt de minister het verwijden van de voorhuid.

    • Karen Zandbergen