Gebraden gankiend en kiciva

De actrice Emma Thompson en de koks Anthony Worrall Thompson en Rick Stein halen hun neus op voor de traditionele iets te snel opgefokte kerstkalkoen die naar karton smaakt. Zij kiezen voor een kerstbeest dat dit jaar trendy is: de gooducken. Een gooducken is een gans die is gevuld met een kip die is gevuld met een eend. In Nederland zou deze delicatessen als gankiend verkocht kunnen worden. Voorlopig is dit drie-in-een vleespakket alleen in Engeland te bestellen bij Claire Symington van Seldom Seen Farm in Billesdon, Leicestershire of bij Swaddles Green Farm, Chard in Somerset. De pittige prijs van de gooducken is 185 pond. Een kalkoen van hetzelfde gewicht kost bij de supermarkt 15 pond. Het samenstellen van een gooducken vergt veel tijd, namelijk 45 minuten. Alle drie de beesten worden met de hand uitgebeend en in elkaar gezet. De loze ruimtes worden gevuld met gekruid varkensvlees. Er kunnen wel 20 mensen van eten. Het totaal aantal calorieën bedraagt circa 10.000, maar als je dat door 20 deelt, valt het wel weer mee. Per persoon komt het neer op 500 calorieën en dat is net zoveel als bij elkaar opgeteld 1 bal gehakt, 1 gebakken ei en 1 plak cake. Er zijn nog andere drie-in-een combinaties mogelijk. Er is de gankifaz (gans-kip-fazant) en de kalgaend (kalkoen, gans, eend). Vandaag een recept o zo eenvoudig maar o zo lekker – voor een gevulde kip die uiteraard niet afkomstig is uit de bio-industrie. Snijd de schoongeborstelde citroen in vieren. Smeer de kip rondom in met olijfolie. Stop de citroenpartjes, de rozemarijn en de ontvelde tenen knoflook in de kip. Leg deze kiciva in een royale vuurvaste schaal. Leg de plakjes spek op de kip en druk ze even aan, zodat ze blijven plakken. Laat de kip in ongeveer een uur in een voorverwarmde oven van 190 graden gaar worden. Leg (bijvoorbeeld roseval) aardappels om de kip heen. Snijd grote exemplaren doormidden. Giet een scheut olijfolie in een kom. Wentel de aardappels door de olijfolie en leg om de kip in de schaal. Mocht het spek tijdens het braden wat al te bruin kleuren, dek dan de kip losjes toe met een stuk aluminiumfolie. Bestrooi de gare aardappels eventueel met grof zeezout.

Morgen: amuse.

    • Anne Scheepmaker