Franse journalisten weg wegens Dassault

De overname van de Franse perscombinatie Socpresse door vliegtuigfabrikant Serge Dassault in juni heeft geleid tot een massale uittocht van journalisten.

Tot dusverre hebben 270 van de 2.748 journalisten van Socpresse de deur dichtgeslagen en aanspraak gemaakt op een ontslagpremie (ten minste eentwaalfde van een jaarsalaris per dienstjaar). Sinds 1935 kunnen journalisten volgens de Franse arbeidswet dat recht doen gelden als hun publiciteitsorgaan van eigenaar verandert.

Tot de Socpresse behoren de grote landelijke krant Le Figaro, de regionale krant Le Progrès van Lyon en het weekblad L'Express. Bij de Figaro stappen 29 journalisten op en nog eens 25 van de bijlagen. Bij de groep L'Express/L'Expansion geven 28 journalisten er de brui aan en bij Le Progrès en de Dauphiné Libéré maar liefst 109.

,,Veelal gaat het om mensen van vijftig jaar en ouder'', aldus secretaris-generaal François Boissarie van het Syndicat National des Journalistes, met ruim drieduizend leden de grootste journalistenbond van Frankrijk. Sommigen maken van de gelegenheid gebruik om op een gunstige manier te stoppen. Maar het merendeel windt zich hogelijk op over de manier waarop Dassault zich ontpopt als persmagnaat en de publicaties naar zijn hand zet.

Dassault is een van de rijkste mensen in Frankrijk. Behalve bouwer van Mirage-straaljagers en sinds kort persbaas is Dassault ook senator en burgemeester van Corbeil. Tot grote verbazing van iedereen volgt Le Figaro sinds zijn aantreden zijn minste escapades met foto's op de voorpagina, maar meldt hij niets meer over moeilijke vliegtuigcontracten: te gevoelig en ongezond voor de Franse economie, aldus Dassault.

Voor de radio zei Dassault deze week dat de pers eindelijk eens moet leren ,,gezonde berichten'' te schrijven. ,,De Fransen moeten bedenken dat ze moeten werken en niet altijd voor niets op vakantie kunnen.''