Feyenoord-fans vast in Bazel

De politie in Bazel houdt nog enkele Nederlanders vast in verband met de vernielingen en plunderingen die in het oude centrum van die stad werden gepleegd, enkele uren voor de UEFA-Cupwedstrijd FC Basel-Feyenoord van gisteravond. De politie hield circa vijftig Nederlandse relschoppers aan.

Feyenoord verloor het duel met 1-0, maar werd toch (op doelsaldo) eerste in de groep. Voor aanvang van de wedstrijd waren de Rotterdammers al zeker van plaatsing voor de volgende ronde.

Feyenoords financieel directeur Jan-Willem van Dop, tevens belast met veiligheidszaken, meldde vannacht dat ongeveer honderd aanhoudingen waren verricht. De meeste hooligans zijn in de loop van de avond per bus teruggestuurd naar Nederland. Enkele supporters zitten nog vast. Zij moeten zich op termijn waarschijnlijk voor de rechtbank in Bazel verantwoorden.

De politie van de Zwitserse stad verdenkt hen van strafbare feiten als plundering en vernieling. Feyenoord distantieerde zich eerder al nadrukkelijk van de rellen. ,,Ik ben er helemaal klaar mee'', sprak Van Dop. ,,Als het aan mij ligt, krijgen de boosdoeners een eeuwig durend stadionverbod bij Feyenoord. Onze naam is weer geschaad. Door lieden die zich uitgeven als supporters van Feyenoord, maar dat helemaal niet zijn.''

Volgens de financieel directeur zijn de problemen begonnen toen in een café kortsluiting ontstond. ,,Daardoor kwam een groep met jongens op straat te staan. Ze zijn toen veel te vroeg op weg gegaan naar het stadion.''