Eerst Rokade, dan schaakmat?

Geld houdt geen rekening met feestdagen. In het verleden niet, en nu niet.

Exact vier jaar geleden, vlak voor Kerst, woedde in Nederland een felle overnamestrijd rondom de twee kantoormeubelfabrikanten Ahrend en Samas. Deze Kerst zijn het de automatiseerders Getronics en Ordina die jagen op de prooi Pinkroccade.

De economie achter de automatiseerdersstrijd is simpel. Vorige maand leverde Pinkroccade zich uit aan branchegenoot Getronics voor 338 miljoen euro, dat wordt betaald met een combinatie van contanten en aandelen. Ordina legde op hetzelfde moment een `indicatief bod' neer van 350 miljoen euro. Maar wel uitsluitend contanten. Desondanks wees Pinkroccade de bieder met het hogere bedrag de deur.

Ordina is verbolgen. En zij niet alleen. Een groep aandeelhouders van Pinkroccade, de Nederlandse staat voorop, mengde zich deze week in het strijdgewoel. De rekensom is simpel: 350 miljoen is 12 miljoen meer dan 338 miljoen euro. Zeker als volledig in contanten wordt afgerekend. Liever vandaag een euro dan morgen.

Dankzij de interventie van de groep aandeelhouders, naast de Staat zijn dat de financiële instellingen ING, Fortis, Aegon en Delta Lloyd, komen de kaarten voor Pinkroccade opeens anders te liggen. De vijf partijen bezitten samen een meerderheid en kunnen dan de dienst uitmaken. Maar ondanks hun oproep blijft Pinkroccade zich vastklampen aan mastodont Getronics. Ordina dreigt daarom met een vijandig bod. In de loop van vanmiddag zou Pinkroccade daarop reageren.

Voor Pinkroccade is de situatie onhoudbaar. Als de vijf aandeelhouders niet ingaan op het bod van Getronics, en daar lijkt het nu op, gaat de overname niet door. Sterker, alleen al de Staat kan met zijn ruime kwart van de aandelen in Pinkroccade spelbreker zijn. Gezien de doelstelling van waardemaximalisatie bij staatsdeelnemingen, is dat een reëel scenario.

De dreiging van de aandeelhouders zal voor Pinkroccade voldoende zijn om nog vóór de Kerst Ordina binnen te laten. Na een boekenonderzoek mag het Utrechtse bedrijf dan een definitief bod op tafel leggen.

Getronics volgt de ontwikkelingen met argusogen. De onderneming, net hersteld van een zware schuldenlast, zal zijn adviseurs inmiddels een nieuw bod hebben laten doorrekenen. Hoe dit eruit ziet ligt voor de hand. Iets hoger dan Ordina, en volledig in contanten.

Wachten op Ordina lijkt niet verstandig, het knock-out bod moet nu komen. Anders gaat Pinkroccade, net zoals in 1997, weer aan de neus van Getronics voorbij.

    • Mark Houben