Een robot met rood bloed

Op nummer 14 van de Mega Top 50 staat deze week het liedje `I Believe In You' van Kylie Minogue.

Kylie Minogue, of `Kylie' zoals ze liever genoemd wil worden, had een tijdje geleden een single die `Red Blooded Woman' heette (`roodbloedige vrouw'). Dat was grappig want als je nou één ding niet van Kylie denkt, is het dat ze rood bloed heeft. Eerder blauw of zilverkleurig. Kylie lijkt namelijk niet echt op een vrouw, ze lijkt meer op een robot.

Een elegante robot, dat wel.

Dat Kylie op een robot lijkt komt doordat haar stem klinkt als een mechanisch poppetje. Hij is steeds hetzelfde, of ze hard of zacht zingt, snel of langzaam. Je kunt je niet voorstellen dat Kylie ooit een schorre stem heeft, of een kikker in haar keel.

's Avonds laat, 's ochtends vroeg, altijd klinkt die stem een beetje dun maar sterk. Bij auto's noemen ze dat `gestaalde perfectie'.

Die gestaalde perfectie is nu te horen in haar liedje `I Believe In You' (Ik geloof in jou). Dat Kylie hier zelfverzekerd klinkt komt goed uit. Ze beweert namelijk allerlei dingen waarover je even moet nadenken of je het er wel mee eens bent.

De titel en het refrein zijn duidelijk: Kylie gelooft in je. Dat is mooi. En wat heeft ze verder zoal te melden?

Ze gelooft niet dat haar eigen fouten haar eigen schuld zijn. Ze gelooft niet in tovenarij. Ze gelooft niet dat een kunstwerk zo mooi kan zijn als jouw gezicht. Ze gelooft dat als je dood gaat, je geest nog voelbaar is voor de achterblijvers.

Nou, dat is nogal wat. Of ze gelijk heeft, moet je zelf maar bedenken. Maar een van de dingen die Kylie zegt, staat als een paal boven water. Dat is `Ik geloof niet dat ik van iemand kan houden, alleen als tijdverdrijf' (I don't believe I'd love somebody/ Just to pass the time). Dat zou wat zijn. Mensen die van elkaar houden om de tijd door te komen! Om de tijd door te komen kijk je naar Tell Sell op tv of ga je een middagje surfen op internet. Liefde is veel te ingewikkeld om er zo maar even bij te doen.

Dat heeft Kylie goed begrepen. Misschien heeft deze robot toch rood bloed.

    • Hester Carvalho