Beslag fiscus op boedel bij Exel

De belastingdienst heeft gisteren boedelbeslag gelegd bij Exel Operations, het uitzendbureau binnen de Exel Aviation Group, waarvan de Amsterdamse zakenman Erik de Vlieger grootaandeelhouder is. Dat heeft De Vlieger vanochtend bevestigd.

Volgens de zakenman is beslag gelegd wegens achterstallige loonbelasting van ,,een paar ton''. Het bedrag had ,,een aantal maanden geleden'' betaald moeten zijn. De Vlieger spreekt over ,,een klein probleem'' dat snel opgelost zal worden. Hij zei vanmiddag een gesprek te hebben op het ministerie van financiën.

,,Ik heb wel meer beslagleggingen gehad. Het sop is de kool niet waard'', aldus de zakenman die benadrukt dat de actie van de belastingdienst geen gevolgen heeft voor de Exel-groep. ,,Wij vliegen door. De rekeningen worden gewoon betaald.'' Exel is na de KLM de grootste Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

De belastingdienst heeft beslag gelegd op de inventaris van de onderneming ATR Leasing V BV. De handelsnaam van deze vennootschap luidt Exel Operations. De BV wordt bestuurd door LBF management waarvan De Vlieger een van de bestuurders is.

Touroperators TUI en Thomas Cook hadden sinds 2003 een contract met ATR Leasing V BV, bevestigt S. van der Heijden, voorzitter van de raad van bestuur van TUI-Nederland. Het gaat samen om 100.000 vliegtuigstoelen op jaarbasis. Volgens Van der Heijden is het betreffende contract op 13 december 2003 gesloten met ATR Leasing V, dat toen nog de handelsnaam Holland Exel droeg. Per 1 januari dit jaar blijken de activiteiten van Holland Exel te zijn `doorgeschoven' naar een andere vennootschap: ATR Leasing VI BV. Van der Heijden: ,,Ons nieuwe contract (per 1 november 2004) is dan ook met deze BV gesloten en dus niet meer met de BV waar nu beslag is gelegd.''

,,We blijven gewoon doorvliegen'', zegt ook Van der Heijden. Berichten als zouden duizenden vakantiegangers de dupe worden, noemt hij onjuist. ,,Reizigers hebben een contract met ons, niet met Exel. Mocht er iets met Exel gebeuren, dan zorgen wij voor vervoer. Daarvoor treffen wij nu al maatregelen'', aldus Van der Heijden.

De vastgoedhandelaren Erik de Vlieger en Niek Sandmann hebben ieder 42,5 procent van de aandelen van de Exel Aviation Group.

Directeur Harm P. van de Exel Aviation Group zit sinds vorige week in voorlopige hechtenis op verdenking van onder meer witwaspraktijken. P. heeft 15 procent van de aandelen van de Exel Aviation Group. Hij zou vanochtend voorgeleid worden voor de raadkamer in Amsterdam voor een eventuele verlenging van zijn hechtenis.