Beddenfabriek Dico vraagt surseance aan

Beddenproducent Dico vraagt vandaag uitstel van betaling aan voor zijn werkmaatschappij en sluit zijn fabriek in Uden. Door de sluiting van deze vestiging verdwijnt de hele productie van Dico in Nederland. Dat gaat ten koste van 40 tot 50 banen.

Dico zegt, na verschillende ingrijpende herstructureringen, de conclusie te moeten trekken dat de arbeidskosten te hoog zijn om concurrerende prijzen voor zijn stalen bedden te kunnen realiseren. Eerder werd al een deel van de productie van Dico overgebracht naar lagelonenlanden als Polen en Tsjechië.

Daarnaast speelt de sterk gestegen prijs van het staal mee. De continuïteit van de Dico-holding is volgens bestuursvoorzitter M. Herter niet in gevaar. Dico reorganiseerde eerder dit jaar al, toen duidelijk werd dat de resultaten van de beursgenoteerde onderneming over 2004 zouden tegenvallen.

De beddenfabrikant heeft als gevolg van de slechte marktomstandigheden zijn omzetverwachtingen voor dit jaar omlaaggeschroefd van 14 miljoen naar 12 miljoen euro. De eerdere prognose dat de winst over heel 2004 op ongeveer break-even niveau zal uitkomen, blijft ook niet gehandhaafd.

,,Het is teleurstellend te moeten constateren dat productie met een relatief lage toegevoegde waarde in Nederland niet meer mogelijk is'', zegt Herter. ,,De hoge loonkosten zijn de belangrijkste boosdoener.''

De beurskoers van Dico is de afgelopen maanden door de verslechterende omstandigheden en de stroom negatieve berichten stevig gedaald.

Na een koers van 3,60 euro in maart van dit jaar, zakte de koers weg tot een slotstand van 1,90 euro gisteren.