AirAsia kiest Airbus

Airbus heeft gisteren Boeing opnieuw een gevoelige slag toegebracht. AirAsia, een Maleisische prijsvechter, plaatste een order voor veertig A320-vliegtuigen, met een optie op nog eens veertig. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,6 miljard euro volgens catalogusprijzen, maar gewoonlijk krijgen klanten hierop grote kortingen. AirAsia had tot nu toe alleen Boeings. De overstap wordt door analisten gezien als een strategische overwinning voor Airbus in Azië, waar Boeing nog altijd een zeer sterke positie heeft. Vorige maand verloor Boeing ook al een grote klant, toen het Duitse Air Berlin voor Airbus koos met de bestelling van zeventig A320's. De Boeing 737 stond jarenlang bekend als het `werkpaard' van de prijsvechters. De grootste `low cost' bedrijven, het Amerikaanse Southwest Airlines en het Ierse Rynair, vliegen nog steeds alleen met Boeings. Andere gerenommeerde prijsvechters, zoals Easyjet en JetBlue, kozen eerder ook voor Airbus.