Afluisteren in gebouw VN Genève

Er is afluisterapparatuur gevonden in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Genève. Dat heeft een woordvoerder bevestigd. Wie de apparatuur heeft geplaatst, is niet bekend.

,,Het is voor het eerst dat wij toegeven dat zoiets hier gebeurt'', zei VN-woordvoerder Marie Heuzé vanochtend.

Veiligheidsfunctionarissen in het Geneefse Palais des Nations fluisterden al langer dat er ,,een probleem'' was, maar gisteravond kwam de Franstalige Zwitserse televisiezender TSR met foto's van een transmitter met antenne en twee microfoons, die achter een houten muurpaneel van de Salon Français waren bevestigd. In deze art-decozaal houdt het hoofd van de VN in Genève, de Rus Sergei Ordhonikidze, eens per week een teleconferentie met VN-secretaris-generaal Kofi Annan in New York. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk bespraken hier ook in september 2003 de situatie in Irak.

De inrichting van Salon Français wordt betaald door Frankrijk. De apparatuur, die volgens experts zeker drie tot vier jaar oud is en deels van Russische en deels van Oost-Europese makelij lijkt, werd deze herfst gevonden tijdens een renovatie. Er is direct een onderzoek gestart. Maar volgens woordvoerder Heuzé heeft dat onderzoek ,,niet kunnen vaststellen wanneer de apparatuur is geplaatst en door wie''.

Diplomaten en functionarissen bij de VN reageren nogal onderkoeld. Zij zeggen dat iedereen bij élke internationale organisatie waar politiek gevoelige dingen worden besproken, er rekening mee houdt dat er ,,iemand meeluistert''. Over delicate onderwerpen wordt dan ook in de regel niet in een grote zaal in het Palais gedelibereerd. Functionarissen, journalisten, diplomaten, schoonmakers en alle anderen met een VN-veiligheidspasje kunnen die zaal immers in- en uitlopen.

Onlangs meldde de Washington Post dat ook Mohamed Elbaradei, het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap in Wenen, is afgeluisterd. En vorig jaar onthulde de Britse oud-minister Clare Short dat de Britten Annan hadden bespioneerd. In beide gevallen zijn er kennelijk geen microfoons gevonden. Jacques Baud, een veiligheidsexpert in Bern en auteur van een encyclopedie over veiligheidsdiensten, zei tegen televisiezender TSR dat het ,,de eerste keer is sinds de Koude Oorlog dat er materieel bewijs is dat er apparatuur bij de VN is verstopt''. Afluisteren gebeurt tegenwoordig vaak per satelliet, een vorm van spionage die geen sporen nalaat.

    • Caroline de Gruyter