Zorg top over vertrouwen in Shell-leiding

Bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer van de Koninklijke/Shell Groep is ,,zeer bezorgd'' over het gebrekkige vertrouwen dat werknemers hebben in de leiding van zijn bedrijf.

Ook meent de bestuursvoorzitter dat zijn positie en die van productiechef Malcolm Brinded nog altijd op het spel staan bij de afwikkeling van de reserveszaak, waarmee Shell sinds begin dit jaar worstelt.

Dit heeft Van der Veer gisteren gezegd in Den Haag op een interne bijeenkomst van de honderd hoogste Shell-managers, de zogenoemde Group Leadership Meeting. Intern geldt de speech als een vervolg op de toespraak waarin Van der Veer tegenover het topmanagement in mei in Houston een cultuuromslag bepleitte. Shell-managers moeten voortaan in de eerste plaats het bedrijf dienen en zich niet vooral om hun carrière bekommeren, aldus Van der Veer in Houston. Ze gaan daarom minder snel van baan wisselen.

In zijn toespraak van gisteren vertelde hij over de vele reacties die hij uit het bedrijf kreeg na de toespraak in Houston. Daaruit bleek dat werknemers erg kritisch zijn over de ,,eindeloze veranderingen van [hun] bazen''. Ook een recente interne Shell-enquête, de People Survey, maakte duidelijk dat ,,veel mensen vinden dat Shell beter geleid kan worden'', aldus Van der Veer. ,,En als ik kijk naar hoe op het midden-niveau over het bedrijf wordt gedacht, ben ik zeer bezorgd. Het maakt duidelijk dat we nog heel veel werk hebben te doen om het leiderschap te verbeteren.''

Van der Veer zei ook dat het bedrijf nog altijd risico's loopt in de afwikkeling van de reserveszaak. Nadat Shell in januari bekendmaakte dat het 20 procent van zijn `bewezen' reserves afboekte, verdwenen groepsvoorzitter Watts en productiechef Van de Vijver uit de bedrijfsleiding.

In een intern programma zijn daarna alle geboekte olie- en gasreserves opnieuw gecontroleerd. Dit leidde tot extra tegenvallers, afboekingen zijn inmiddels opgelopen tot 23 procent. Het programma loopt nog. Shell verwacht de zaak in 2005 af te sluiten bij de publicatie van het jaarverslag.

,,We moeten het goed hebben'', aldus Van der Veer. ,,Mijn hoofd, dat van Malcolm [Brinded, red.] en dat van de andere leiders van Exploratie en Productie liggen allemaal op het hakblok.'' Eerder dit jaar kreeg Shell wegens de onjuist geboekte reserves boetes van 120 miljoen dollar en 17 miljoen pond van Amerikaanse en Britse beurstoezichthouders. Onderzoeken naar individuele betrokkenheid van Shell-managers bij verkeerde boekingen lopen nog.

Van der Veer beaamde dat het bedrijf in het eerste halfjaar van 2004 door een diepe crisis is gegaan. Vooral de aandacht van de media voor de reserverzaak (,,wie wist wat?'') en aanhoudende publicaties van interne documenten (,,we waren zo lek als een zeef, dat maakt me nog steeds erg boos'') verzwakten de positie van Shell. ,,Het waren donkere dagen'', aldus de groepsvoorzitter, die gisteren indirect bevestigde dat geruchten over een mogelijke overname door Total ook het hoogste management hebben beroerd. ,,Misschien waren sommigen van jullie al begonnen met Franse lessen'' aldus Van der Veer.

Volgens de topman moet het Shell-management leren slagvaardiger te opereren. De concurrentie is Shell nu vaak te snel af omdat het bedrijf intern te lang beraadslaagt alvorens in actie te komen. Ook kondigde hij aan dat Shell ,,niet bescheiden'' zal zijn bij het aantrekken van nieuwe bedrijven zodra de olieprijzen verder gaan dalen. Shell heeft eerder 45 miljard dollar apart gezet voor investeringen in de komende drie jaar.

www.nrc.nl tekst toespraak

www.nrc.nl dossier Shell