Wilders weer aan het werk in Kamergebouw

Het onafhankelijke Tweede-Kamerlid Wilders is vandaag weer aan het werk gegaan in het Kamergebouw.

Daartoe heeft Wilders gisteren besloten na gesprekken met premier Balkenende en minister Donner (Justitie) over zijn beveiliging. Het Kamerlid, dat wegens bedreiging met geweld sinds oktober bewaakt wordt, bleef vorige week weg uit de Tweede Kamer omdat hij ontevreden was over de wijze waarop met zijn veiligheid werd omgegaan.

De gesprekken met Balkenende en Donner over zijn klachten noemde Wilders gisteren ,,zeer bevredigend''. Nadere mededelingen wil hij niet doen, ,,vanwege veiligheidsredenen.''

Wilders sprak met Donner en Balkenende onder meer over zijn klacht dat hij is belemmerd in de oprichting van een politieke beweging. Mogelijke medewerkers en eventuele aspirant-Kamerleden zijn volgens Wilders benaderd door veiligheidsfunctionarissen met het advies zich te beraden alvorens zich publiekelijk met Wilders te afficheren.

Een van de mogelijke medestanders van Wilders, directeur Spruyt van de conservatieve denktank de Edmund Burkestichting, bevestigde dat vorige week. Een woordvoerder van Justitie zei toen in een reactie dat mensen alleen in algemene zin wordt voorgehouden dat er een verband kan zijn tussen bedreigingen en hun optreden, ook in de media.

Wilders denkt na de gesprekken van gisteren weer ,,met volle kracht'' verder te kunnen gaan met de opbouw van een politieke beweging. Hij is op tijd teruggekeerd om volgende week deel te nemen aan het Kamerdebat over de onderhandelingen met Turkije tot de Europese Unie. Wilders is daar tegen.

Wilders heeft vorige week een andere plaats in de vergaderzaal van de Kamer gekregen, nadat hij via de krant had gezegd zich niet veilig te voelen op zijn eerdere plaats onder de publieke tribune.

Het Kamerlid Hirsi Ali (VVD), dat om veiligheidsredenen de Tweede Kamer vooralsnog mijdt, gaat na haar terugkeer in januari een gesprek aan met minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66).

Brinkhorst haalde maandag de woede van VVD-bewindslieden en fractie op de hals door in een interview met Vrij Nederland de film Submission van Hirsi Ali te vergelijken met het opsteken van een sigaret in een munitiedepot. Brinkhorst wil met de ontmoeting de indruk wegnemen, dat zijn uitspraak een persoonlijke aanval op Hirsi Ali is.