Wat doen de kinderen

Soepje proeven

Kinderen die willen meedoen met een winterdoemiddag in kerstsfeer kunnen 19 december terecht bij het Milieu Educatie Centrum in Eindhoven. Onder de verhalenboom vertelt een verhalenverteller uit Kikker in de kou, een prentenboek van Max Velthuis. De kinderen gaan rondom dit verhaal aan de slag met veren, vacht en de vrienden van Kikker. Ze mogen een kerststok maken van wilgentenen en ze mogen proeven van het lekker soepje dat Varkentje kookt voor Kikker.

Kinderdoemiddag (t/m 10 jaar) op zo 19 dec tussen 14u en 16u in het Milieu Educatie Centrum, Genneperweg 145, Eindhoven. Deelname €1 per kind (volwassenen mogen gratis mee). Inl 040 2594700 of www.mecehv.nl

Leven op Mars

Voetballen op Mars of verstoppertje spelen op Venus? Is het eigenlijk wel mogelijk om op andere planeten te leven? Dat onderzoeken kinderen vanaf 8 jaar op zondag 19 december tijdens de Wakker Worden doe-lezing bij NEMO. Samen met Rens Waters van de Universiteit van Amsterdam zoeken ze het antwoord op de vraag: Kunnen we leven op Mars? Rens Waters laat de kinderen ontdekken dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat we op de aarde kunnen leven. Want veel van wat de mens nodig heeft om te overleven is niet of nauwelijks op andere planeten aanwezig. Er moet dus nog wel wat gebeuren, voordat je kunt verhuizen.

Is er Leven op Mars, doe-lezing voor kinderen op 19 dec van 11-12u in Science-center Nemo, Oosterdok, Amsterdam. Deelname kost €2,50 per losse lezing en is gratis met een NEMO-entreekaartje. Inl www.NEMO-Amsterdam.nl

Chocolademelk drinken

Op woensdagmiddag 22 december organiseert het Marinemuseum in Den Helder een voorleesmiddag in kerstsfeer aan boord van het 140 jaar oude museumschip de Schorpioen. Om 14u worden de kinderen ontvangen met speciale kerstmuziek, gespeeld door de bekende Alkmaarse zanger Bertje Doperwtje en verteltheater Donderelf vertelt daarna een spannend maritiem verhaal, waarbij op bijzondere, oude instrumenten wordt gespeeld. Daarna is er warme chocolademelk en iets lekkers.

Voorleesmiddag op wo 22 dec voor kinderen vanaf 6 jaar in museumschip de Schorpioen, Marinemuseum, Hoofdgracht 3, Den Helder. Kinderen betalen alleen de toegang van €2,30. Ouders mogen gratis mee. Inl 0223-657534.

Schaatsen

Spiksplinternieuwe noren, ijshockey- of kunstschaatsen zijn er te winnen bij de Museumplein-schaatswedstrijden op zondag 19 december. Eerst wordt die dag om 11u de ijsbaan op het Museumplein officieel geopend door de wethouder Sport van stadsdeel Amsterdam Oud Zuid, Emile Jaensch en daarna beginnen de korte baan wedstrijden. T/m 21 februari vanaf 8u 's morgens tot 22u `s avonds kan er elke dag gratis worden geschaatst. Het Cobra café naast de ijsbaan verzorgt de koek en zopie. Ook komt er een poffertjeskraam en kunnen schaatsen worden gehuurd.

Opening ijsbaan en schaatswedstrijden op zo 19 dec vanaf 11u op het Museumplein, Amsterdam. Er zijn twee leeftijdscategorieën voor jongens en meisjes van 6 t/m 10 jaar. Vanaf 10u kunnen kinderen zich bij de ijsbaan laten inschrijven. De baan is al vanaf 8u `s morgens open. Inl 020-6781913.

Met Pluk rekenen

Stap in de schoenen van Pluk van de Petteflet en speel zelf met de dierenvriendjes uit de film Plek van de Petteflet. Barbara Mulderink van IJsfontein heeft een cd-rom gemaakt voor kinderen van 3-7 jaar. Daarmee kunnen ze kleurplaten maken in Pluks torenkamertje, meezingen met alle liedjes uit de film, de uitgehongerde meeuwen van Karel voeren en de Heen-en-weerwolf helpen rekenen met de Hasselbramenjam. Net als in de film zijn de stemmen van bekende Nederlanders te horen als Karin Bloemen (paard Langhors), Tjitske Reidinga (Dollie de Duif) en Frits Lambrechts (de Heen-en-weer-wolf).

CD-rom Pluk van de Petteflet, uitg. IJsfontein. Prijs €14,95. Inl www.ijsfontein.nl

Verkleden als Jozef

Een ondeugend en ondernemend prinsje heeft stiekem de beroemde Napolitaanse kerststal verlaten. Hij neemt kinderen en hun (groot-)ouders mee op een ontdekkingstocht langs diverse figuren uit het kerstverhaal. En samen met het prinsje gaan ze langs de engel, herder, koning, os en ezel, Jozef, Maria en het kindje Jezus. De tocht voert langs oude en moderne schilderijen, middeleeuwse beelden, handschriften en gravures. Onderweg staan bijzondere kerststallen en aan het einde van de reis sluit het prinsje zich weer aan bij zijn vader, koning Casper, in de Napolitaanse kerststal van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Behalve de speurtocht kunnen kinderen zich ook uitleven in het Kinderkerstatelier op de expositie Zin in Kerst, Alles van stal. Ze kunnen zich verkleden als engel, Jozef, Maria of een herder en zo hun eigen kerststal spelen. Of hun eigen kerststal bouwen, een adventskalender of een lantaarntje maken. Ook zijn er op 18 december muzikale rondleidingen Het kindje in de stal en rondleidingen in kerstsfeer tussen 10 en 13u t/m 6 januari.

Speurtocht over de expositie Zin in Kerst, alles van stal t/m 6 jan, Muzikale rondleiding 18 dec om 11u30 en 14u30. Gewone rondleidingen (max 20 personen) op aanvraag en Kinderkerstateliers op 18, 19, 22, 28, 29, 30 dec en 2, 4, 5 en 6 jan. Inl ook 020-2313835, educatie@catharijneconvent.nl of rondleidingen@catharijneconvent.nl

Informatie svp sturen naar Agenda NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of agenda@nrc.nl